Fazola Napok

2022.10.09. 15:12

Nem maradt titokban, hogyan készült a diósgyőri sín

Kovácsok zenéje címmel kipróbálhattuk a vízikerekes kovácsolást Újmassán, a Múzeumok Őszi Fesztiválja programján.

ÉM

Az újmassai őskohónál

Fotó: Bujdos Tibor

Megrendezték szombaton a Múzeumok Őszi Fesztiváljához kapcsolódóan a XV. Fazola Napokat, az újmassai őskohónál. A programban szerepelt többek között fémöntés, földtudományi bemutató, népi kismesterségek bemutatója, erdész erdei iskola, gombaismereti tudnivalók. Látványcsapolást is tartottak a műemlékkohóból, volt tiszteletbeli kohászavatás, hengerlés, anyagtudományi játszóház, múzeumpedagógia, múzeumi tárlatvezetés.

„Határ a csillagos ég!” címmel bemutatkozik az Űrmérnökség. 

Kovácsok zenéje címmel kipróbálhattuk a  vízikerekes kovácsolást, emellett megtudhattuk, hogyan készült a diósgyőri sín. 

A programot támogatta többek között Miskolc önkormányzata, az Országos Bányászati és Kohászati Egyesület, a B.-A.-Z. Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a  Miskolci Egyetem Anyag- és Vegyészmérnöki Kar, az ÉSZAKERDŐ Zrt. és a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara.

Benyák Zalán nagymamájával érkezett, aki elmondta: minden egyes standot alaposan szemügyre vesz a gyerek. A legjobban a gombásoké érdekelte, hiszen ő is ismeri a legtöbb fajtát, ötször is átbogarászta. Az öntést már nagyon várta, bár a kovácsolás esetében a nagy zaj miatt kicsit visszahúzódó volt. A közlekedésre nagyon panaszkodtak, levegőt se lehetett venni, annyian voltak a buszon - jegyezte meg. 

Szegő József feleségével nem messziről, Ómassáról rándult át ide. Többször is jártak már a Fazola Napok rendezvényein. Ő maga is a kohászatban dolgozott egykor. Jó tudni, hogy valójában Ómassáról indult egykor a vasgyártás - tette hozzá hangsúlyosan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában