Ön szerint?

2022.10.27. 17:25

Kérik: találjuk ki közösen, milyenek legyenek a miskolci városközpontok (fotók, videó)

A Dísz tér felújítására ötleteltek csütörtökön a helyszínen élők és a környéken tanuló fiatalok csoportjai a tervezőkkel közösen.

HM

Elvileg szökőkút, amiben megnyílt a közösségi tervezés Miskolcon

Fotó: Ádám János

Bizonyára sokan nem tudják, hol van Miskolcon a Dísz tér, azt viszont sokan, hogy hol a „Szökőkút” a kínai étterem előtt: nos, a kettő egy és ugyanaz a hely. Miskolc egyik nagyon rossz állapotban lévő teréről van szó, nem messze Diósgyőr irányába a Városház tértől, de még innen a Szent Anna templomtól. Ezt a teret szeretné felújíttatni a miskolci városvezetés majd uniós pályázati forrásból. Szeretnék, hogy mikor megnyílnak a pályázati lehetőségek, már készen legyenek a tervek. 

A Dísz tér ugyanis bekerült a kiemelten fejleszteni szánt helyek, az úgynevezett városrészi központok közé, azok sorába, ahol a közösségi tervezés módszertanát kívánja alkalmazni a fejlesztési szándék mögött álló önkormányzat.

Csütörtökön délután tehát az említett térre hívták közösségi tervezésre a miskolciakat, a környéken élőket és a környező középiskolában tanulókat. Az elképzelések között az esetleges „diáksziget” is szerepel, azzal a nem titkolt céllal, hogy a fiatalok kedvelt helyévé is válhatna a tér.

Kisebb csoportokban

A közösségi tervezést  a körzet önkormányzati képviselőjeként dr. Simon Gábor nyitotta meg, majd Kaiser Dóra, a Dísz tér fejlesztésének tervezésével megbízott tájépítész és Czifrusz Natália főkertész ismertette az előzetes elképzeléseket. 

A meghívásra nagyjából 30-an jöttek el, köztük sok fiatal. Az érdeklődők három kisebb csoportban mondhatták el véleményüket, ötleteiket, mint kiderült, emailban másoktól is várják a térrel kapcsolatos elképzeléseket. (Az elhangzottakról később részletesen beszámolunk.)

A helyszíni beszélgetéseknek egyébként a csütörtök délutáni volt az első darabja. A Dísz téren kívül ugyanis további városrészek (városközpontok) kialakításában is gondolkodnak, amelyekre már meg is hirdettek időpontokat.

A közösségi tervezés további helyszínei, időpontjai:

– Diósgyőr, Honfoglalás park (Berekalja, Fényesvölgyi–János–Havas utcák) – október 29., szombat 10 óra, Honfoglalás park

– Martinkertváros, Alföldy utca melletti tér – november 4., péntek 16.30, a Polgármesteri Hivatal kihelyezett ügyfélszolgálata, Kisfaludy u. 39-43.

– Szirma, Szent András tér (Miskolci–Nagy László–Fáskert–Kaptár utcák) – november 8., kedd 16:30, a postahivatal különterme, Erkel u. 47.

– Észak-Kilián, Szinyei Merse Pál utca 10. és Munkás utca 1. közötti tér – november 19., szombat 10:00, árkádsor (a tér dél-keleti sarkán).

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában