Megmutatják, hogy kell ezt csinálni!

2022.10.28. 08:00

Kendert vetnek Tardonán, hogy vásznat szőhessenek

Különleges bemutató helyszíne volt a napokban Tardona: a helyi önkormányzat a Jókai Mór Emlékszoba és Tájházban tartotta a „Kenderem, fonalam, vásznam” elnevezésű projekt eseményét.

ÉM

Indul a tardonai kenderprojekt – a múlt értékeit készülnek bemutatni a jelen és a jövő érdeklődő közönsége számára

Fotó: PH

A projekt a Nemzeti Kulturális Alap, Magyar Géniusz Programjának keretében valósul meg, 2023. december végéig. 

Kutatás és gyakorlat

A program kutatómunkával és gyakorlati tevékenységgel is jár. 

Előbbi tapasztalatait kötetbe rendezve adják közre. A könyv témája a hagyományos kenderfeldolgozás ismertetése, története Tardonán, helyi történetekkel kiegészítve, mindezt a történelmi események tükrében ábrázolva, a hozzá kapcsolódó népszokások ismertetésével. 

A projekt során részletes videófelvételek is készülnek a munkafolyamatokról, a gyakorlati ismeretek átadását segítve ezzel az utókor számára.

A projekt megvalósításának nagyobb része 2023 tavaszán kezdődik, amikor is megtörténik a kísérleti kenderültetvény bevetése. A megtermett kendert a 2023-as év folyamán azoknak a helyi asszonyoknak a segítségével dolgozzák fel, akik valaha még aktívan részt vettek ebben a munkában. Hiszen Tardonán egészen az 1960-as évekig nagy hagyománya volt a kender megművelésének és feldolgozásának. És még a fonóházak is működtek. A végeredményeként pedig a saját maguk termelte kenderből vászon készül 2023. decemberére. 

Köszöntő szavak

A rendezvényen köszöntő beszédet mondott Czakó Tivadar Tardona polgármestere, Mátyás Edina a Nemzeti Művelődési Intézet Megyei Igazgatója, valamint Pál Lilla a Tájház gyűjtemény kezelője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában