Közeleg a felvételi

2022.10.17. 09:00

Ezt teheti a szülő, ha sajátos nevelési igényű gyermeke továbbtanulna

Fontos, hogy még jóval a felvételi eljárás megkezdése előtt tájékozódjanak a szülők.

PGY

A középfokú felvételi eljárás során a sajátos nevelési igényű, különleges bánásmódot igénylő gyermekekre, akik figyelmi problémákkal, értelmi elmaradással, vagy tanulási nehézséggel küzdenek, például a diszlexiásokra, speciális eljárási mód vonatkozik - mondta el Bósáné Kovács Andrea  gyógypedagógus, pályaválasztási tanácsadó.

Tájékozódni kell

Sajnos nem minden középiskola fogad SNI tanulókat, ezért fontos, hogy még jóval a felvételi eljárás megkezdése előtt a szülők tájékozódjanak, hogy az iskola, ahová a tanuló februárban majd be kívánja adni a jelentkezését (választott iskola), milyen - az SNI tanulókra vonatkozó - különleges felvételi szabályokat határoz meg - fejtette ki a szakember. Ezen ismeretek birtokában tudják eredményesen megtervezni a tanuló „felvételi stratégiáját”. Ha a kiválasztott középfokú iskola a felvétel feltételeként előírja a központi írásbeli vizsgát, akkor a tanulónak és szüleinek még az írásbeli vizsgára való jelentkezés előtt tisztáznia kell az iskolával azt, hogy a helyi különleges szabályok és a szakértői véleményben foglaltak alapján szükséges-e a tanuló részvétele az írásbeli vizsgán egyik vagy mindkét tárgyból. Az SNI-s tanulók a központi írásbeli vizsga során kedvezményeket vehetnek igénybe. Ilyen például az, időhosszabbítás, az iskolai tanulmányai során általa használt, megszokott segédeszköz használata, vagy a vizsga meghatározott részeinek értékelése alóli felmentés. Azonban ezek a kedvezmények nem automatikusan érvényesülnek. A szülőnek írásban kell kérnie, hogy a gyermeket megillető kedvezményekből mivel szeretne a központi felvételin élni, természetesen az érvényes szakértői véleménnyel összhangban. 

Kihez fordulhat segítségért a szülő? Vannak pályaválasztási tanácsadók ahol a szakemberek kiemelt figyelmet fordítanak az SNI diákok továbbtanulására. A tanácsadások során a tanulók adottságainak, képességeinek, irányultságainak szakszerű vizsgálatával javaslatot tesznek a megfelelő iskolatípusára - hívta fel a figyelmet Bósáné Kovács Andrea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában