Országos Haditorna Verseny

2022.10.11. 15:06

Előkerültek a kézigránátok is a salakmotorpályán (fotókkal, videóval)

Természetesen nem éles bevetés volt, az Országos Haditorna Verseny megyei döntőjét rendezte meg a Magyar Honvédség a miskolci sportpályán középiskolásoknak.

PN

Fotó: Bujdos Tibor

Alakszai Zoltán most nem mint főispán, hanem mint a megyei védelmi bizottság elnöke köszöntötte a résztvevőket.

„Ennek a versenynek több évtizedes hagyományai vannak, melyek rávilágítanak azokra az értékekre, amelyek a honvédelemben és az egész társadalomban fontosak. Ilyen érték, hogy képesek legyünk csapatban küzdeni azért, hogy minél jobbak, minél erősebbek és minél felkészültebbek legyünk” – mondta. 

„Mi is nagyon készültünk” - kezdte Nagy Géza őrnagy köszöntőjét a szervező Magyar Honvédség nevében. A Hadkiegészítő és Toborzó Iroda vezetője úgy fogalmazott a diákok előtt, hogy „úgy látom, nemcsak a versenyszellem hozott ide benneteket, hanem az érdeklődés is a Magyar Honvédség iránt.” Szólt arról, hogy Toborzópontot is üzemeltettek a verseny alatt, ahol minden kérdésükre választ kaphattak a diákok. 

Készültségben 

Mészáros Zsolt a mezőkövesdi Széchenyi Szakgimnázium csapatát erősítette. Ő az akadályfutást és a lövészetet várta a legjobban. Tóth Adrián, aki szintén a mezőkövesdi gimnázium tanulója arról beszélt, hogy már régóta gyakorolnak akadálypályán, illetve van gyakorlatuk lövészetben is. A Vay Miklós Református Technikum csapata Sárospatakról érkezett. Tanáruk, Winkler Zsolt 4 diákot készített fel a haditornára. 

„Újak vagyunk a versenyben, elsősorban tapasztalatszerzés most a célunk, nyáron kezdtük el a Honvéd Kadét Programot” – foglalta össze Winkler Zsolt tanár. Négyesi János sárospataki diák az mondta, hogy ő az akadálypályát, a gránátdobást és a lövészetet várta a legjobban. 

„Nagyon jó érzés látni, hogy nagyon sok fiatal vesz részt a megyei haditornaverseny idei fordulójában, már csak azért is, mert a megyei középiskoláinak közel harmada, 19 csapat jelentkezett erre a megmérettetésre – nyilatkozta a Borsod Online-nak Alakszai Zoltán, a Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Védelmi Bizottság elnöke. – Minden csapatverseny erősíti a csapatszellemet, másfelől pedig ennek azért is van jelentősége, mert egyfajta utat mutathat a fiataloknak a katonai pálya irányában, és egy reális perspektívát nyithat az életükben.” 

Nagy Géza őrnagy azt szeretné, ha ez a program bekerülne az iskolák versenynaptárába is. „Talán az egyik legérdekesebb feladat a tájékozódási futás a mátrixpályán, ahol a gyerekek a memóriájukat, a tájékozódásukat, a helyzetfelismerésüket tudják tesztelni. Az akadálypálya, a kézigránátlövés és a lövészet is nagyon nagy sikert arat. Ezekhez képest talán kevésbé kedvelt ezekhez képest a váltófutás, de a katonák állóképességének az alapját a napi testnevelés alkalmával is a futás szolgáltatja, ezért ebben is meg kell mérkőzniük” – foglalta össze a Toborzó Iroda vezetője. 

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában