A reformáció napja

2022.10.31. 14:30

„Együtt adunk hálát Istennek a reformációért”

– A reformátusok számára rendkívül fontos ünnepről van szó – fogalmazott Szabó Sándor, a Miskolc-Belvárosi Református Egyházközség nyugalmazott lelkipásztora.

HE

A Miskolc-Belvárosi Református Templom

Fotó: Bujdos Tibor

Hétfőn, október 31-én van a reformáció napja. Több protestáns egyházban ünnepnap annak emlékére, hogy a hagyomány szerint 1517-ben ezen a napon függesztette ki Luther Márton a wittenbergi vártemplom ajtajára a bűnbocsátó levelek árusításával kapcsolatos 95 tételét. A legújabb kutatások szerint valószínű, hogy a tételeket Luther levél útján juttatta el feletteséhez, a megyés püspökhöz, nem pedig a templomajtóra szögezte ki.

– A reformátusok számára rendkívül fontos ünnepről van szó – fogalmazott Szabó Sándor, a Miskolc-Belvárosi Református Egyházközség nyugalmazott lelkipásztora. – Jóllehet, nem kötődik üdvtörténeti eseményhez, azaz Jézus Krisztus születéséhez, kereszthalálához és feltámadásához, mégis ünnepeljük október 31-ét, a reformáció ünnepét. Az ünnep eredetét tekintve a történészek még vitatkoznak, de általánosan az vált elfogadottá, hogy Luther Márton 1517 október 31-én kifüggesztette a wittenbergi vártemplom kapujára azt a bizonyos 95 tételét, abból a célból, hogy arról bárkivel vitatkozna, tehát hitvitára hívta az embereket. Mivel ez mindenszentek és halottak napja előtt történt, nagyon sokan voltak Wittenbergben, tehát sokan olvashatták a tételeket. Az elterjesztését pedig Gutenberg nyomdája tett lehetővé, így Európa szerte ismertté vált a 95 tételből álló vitairat – világította meg az ünnep hátterét a lelkész.

Sajátos módon

Hangsúlyozta: a reformátusok számára október 31-e a hitbéli megvilágosodásuk és a hit győzelmének az ünnepe. Ekkor Isten igéjéből megértették, hogy Jézus Krisztus által van ingyenkegyelemből a hit által üdvösségük.

Szabó Sándor lelkész | Fotós: Ádám János

– Ez lényegi kérdés, és fölötte áll mindenféle anyagi, szellemi, természeti kérdésnek, hiszen az üdvösségünkről van szó, így minden református gondolkodásának a központjába kell, hogy kerüljön. Ezen a napon központi ünnepségeket tartanak a fővárosban az evangélikus egyházzal, és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának tagegyházaival közösen.
Miskolcon pedig a közös protestáns alkalom a Deszkatemplomban lesz délután 5 órakor. Ez központi megemlékezés lesz, ahová minden gyülekezet lelkipásztorát és minden gyülekezet közösségét szeretettel hívják és várják a szervezők. Együtt adunk hálát Istennek a reformációért – hívta fel a figyelmet Szabó Sándor.

Jelezte, hazánkban sajátos módon alakult a reformáció. Természetesen nálunk is a lutheri reformációval indult el a hitújítás. Miskolcon a magyar Luthernek nevezett reformátor az avasi templomban hirdette az evangéliumot. A német befolyást, a német nyelvet azonban a magyar kurucos ellenállás nem tudta befogadni, így hazánkban a kálvini irányzat győzelme kerekedett felül.

– Minderről azonban nem múlt időben kell beszélnünk, mert a reformátorok éppen azt vallották, hogy mindig megújulásra van szükség, ami napjainkra is igaz. Ez azt jelenti, hogy vissza a forráshoz, vissza a Szentíráshoz. Ezt úgy kell elképzelni, mint amikor egy sötét szobában felkapcsoljuk a villanyt, és ami addig láthatatlan volt, az egyszerre megvilágosodik. Ez történik lelki értelemben a hívő ember számára – fogalmazott a lelkipásztor. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában