Népszámlálás

2022.10.15. 14:00

Arra biztatnak, vállaljuk hitünket

A népszámlás során vannak olyan kérdések, amelyek megválaszolása önkéntes. Ilyen a vallás, illetve a világnézet kérdése is.

Fotó: Berán Dániel

Ezek kitöltése nem kötelező, de az önkéntes válaszok sokat segítenek a statisztikák pontosításában. Erről így írnak a népszámlálás oldalán: „Különösen fontos, hogy az önkéntesen megválaszolható kérdésekre is választ adjanak, ugyanis a népszámlálás az egyetlen olyan adatforrás, amelyből lehetőség nyílik megismerni a hazai nemzetiségi és vallási viszonyokat, az egyes nemzetiségekhez, illetve felekezetekhez kötődők számának, társadalmi, területi jellemzőinek változásait.”

„Vállaljuk hitünket az október elsején kezdődő népszámláláson!” - írta közösségi oldalán korábban Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, miután szeptember végén megbeszélést folytatott a megye egyházi vezetőivel. „Mindannyian egyet értettünk abban, fontosnak tartjuk, hogy mindenki vállalja fel világnézetét a kérdőív kitöltésekor” – írta akkor.

Október elején sajtótájékoztatón ültek egy asztalhoz, ahol Csöbör Katalin országgyűlési képviselő és a történelmi egyházak helyi képviselői, ahol hangot adtak véleményüknek, és aktív népszámlálási részvételre kérték a híveket.

„Rólam sokan tudják, hogy nagyszülői ágon református lelkipásztori családban nőttem fel és a fiam is református lelkipásztor. Úgy gondolom, hogy hitünket nemcsak az egyházi intézmények falain belül kell felvállalnunk, hanem a különböző rendezvényeken, programokon is” – emelte ki Csöbör Katalin. „Csakúgy, mint a mostani népszámlálás alkalmával, ahol bejelölve az íveket, megmutathatjuk a régió keresztény arculatát” - hangsúlyozta a képviselő.

A vallási kérdések iránt nem mindenki érez különösebb affinitást, mégis biztos vagyok benne, hogy nagyon fontos kitölteni a kérdőív ezen részét is annak, akinek lelkiismerete ezt lehetővé teszi. Erről Orosz Atanáz görögkatolikus püspök beszélt, aki hangsúlyozta, hogy titkosan kezelt adatokról van szó. „Nagyon fontos az, hogy kiderüljön, hogy melyik valláshoz, melyik egyházhoz mennyien tartoznak. A magam részéről a katolikusoknak kifejezetten javaslom, hogy írják be a rítus szerinti hovatartozásukat is” – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke.

Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke szintén kiemelte, hogy a vallási hovatartozás kérdésére nem kötelező válaszolni, „mégis azért vagyunk most itt, hogy arra bátorítsunk és biztassunk mindenkit, hogy válaszoljanak erre a kérdésre, vállalják hitüket, vállalják vallási hovatartozásukat. Hálás vagyok Istennek azért, hogy egy olyan országban élhetek, ahol erre a kérdésre szabadon lehet válaszolni, nem kell tartani semmilyen retorziótól” – emelte ki Pásztor Dániel református püspök.

Juhász Ferenc római-katolikus pasztorális helynök arra emlékeztetett beszédében, hogy nem azt kérdezik meg a kérdőív kitöltése során, hogy jár-e valaki templomba, vagy gyakorolja-e vallását, „hanem arra a tényre kérdeznek rá, hogy hova tartozunk.” Mint gyakorló plébános úgy érzékeli, „hogy az utóbbi időben van egyfajta növekedés az egyházi élet terén is, és a pandémia után – a korábbi félelmek ellenére sem tapasztanak visszaesést.

​„Nem egyszerűen statisztikai kérdés az, hogy megvalljuk-e a hitünket” – mondta Pethő Judit evangélikus lelkész. „Nagy szeretettel biztatok mindenkit arra, hogy a saját felekezetét vallja meg így is, ezen a módon is” – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában