Borászok találkoztak

2022.10.04. 13:32

Akár lexikon is készülhet a tokaji borból

A szerencsi és felvidéki borászok találkozójának kétszer volt helyszíne Szerencs és kétszer Kassa az Interreg Szlovákia Magyarország Együttműködési Program keretén belül.

A konyakot már feltérképezte a Kassát és környékét is magába foglaló Nemzetközi Konyak Szövetség, majd elsőként a világon megalkották a konyak enciklopédiáját, ami több nemzetközi gasztronómiai megmérettetésen kiváló helyezést ért el. Most a tokaji bort helyezik górcső alá, ami a későbbiekben szintén egy lexikon alapját képezi. Ennek jegyében valósult meg egy kölcsönös látogatás szerencsi és felvidéki borászok között, amelynek kétszer volt helyszíne Szerencs és kétszer Kassa az Interreg Szlovákia Magyarország Együttműködési Program keretén belül.

Fotó: SFL

A cél a tapasztalatcsere volt

A keleti, szlovák-magyar határ-menti régióban található két város turisztikai, vendéglátó és borászati szereplőinek partnerkapcsolatban való összekapcsolását, valamint a partnerek közötti tapasztalatcserét tűzte ki célul, figyelembe véve és megvalósítva a gazdasági, környezeti és társadalmi fenntarthatóság szempontjait. A két város szinte azonos természeti és társadalmi környezettel rendelkezik, így ideális az együttműködés kialakítása mindkét fél számára, melynek következményeként a határon átnyúló társadalmi kohézió erősödik a helyi szintű együttműködések mentén.

A projekt főbb céljai, hogy Kassa és Szerencs városok helyi és környékbeli borászatai között olyan kommunikáció és együttműködés induljon meg, melynek eredményeképpen hosszútávon lehetőséget kapnak a határon átnyúló piacok meghódítására, a tapasztalatok cseréjére, valamint a termékek és szolgáltatások szélesebb körben való megismertetésére. 

Fotó: SFL

Szlovák és magyar borok

Ennek érdekében a projekt keretén belül egy olyan kiadvány készül el, amelyben a workshopokon bemutatkozó szlovák és magyar borászatok borainak választéka szerepel, ezzel is megkönnyítve a határon átnyúló, ízeket kedvelő társadalomnak a tájékozódást. A projekt keretében szerencsi és kassai borászati vállalkozások lehetőséget kaptak arra, hogy termékeiket és szolgáltatásaikat együttműködés keretében szélesebb körben megismertessék, népszerűsítsék, melynek következményeként arányaiban (tekintve, hogy körülbelül 80 kilométerre fekszik egymástól a két település) kisebb költséggel nemzetközi piacra léphetnek az árbevétel növelése érdekében.

A négy rendezvényt összességében exkluzív, európai színvonalon tartották meg, amely során nemcsak számos különleges tapasztalattal gazdagodtak a két ország partnerei, hanem értékes szakmai, és baráti kapcsolatok is kialakultak.

Hasznos lehet a nemzetközi piacon

Nyiri Tibor szerencsi polgármester szerint minden kapcsolat, ami az egymás iránti figyelmet -, ezáltal az idegenforgalmat, gasztronómiát, turizmust, ideértve a borturizmust is - erősíti, az hasznos lehet a nemzetközi piacon. Ha Kassa kétszázezres lakosának csak egy része Szerencs felé fordul a program kapcsán, máris nagy előrelépést tettünk az idegenforgalom területén. – Ha mindkét oldalon csak egy-egy borászat jár jól, máris megérte az üggyel foglalkozni. Szerencsen mintegy húsz borászat található, az építkezés a két város között nem kevés energiát követel – mondta Nyiri Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában