Szükség esetén "tévéznek"

2022.10.24. 09:00

A technikai forradalom a helyi fociban is hódít

Nincs megállás: a síposok és asszisztensek haladnak a korral.

KT

A Varga I. Zoltán, Dédesi Mátyás, Bense Milán trió életében először használta a szettet

Fotó: Czél István

Már megszoktuk, hogy a nagy nemzetközi tornákat és az első osztályú bajnokságokat uralja a technika. A játékvezetők igénybe veszik a VAR-t, azaz angol nevén a video assistant referee-t, fejhallgatón keresztül kommunikálnak egymással. Szükség esetén „tévéznek”, akár többször visszanézik a vitatható eseteket, sőt régóta létezik már az úgynevezett gólvonal technika is, ennek keretében a síposok az óráikra kapnak tévedhetetlen jelzést.

Egyre szélesebb körben

Több, mint örvendetes, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatósága Játékvezetői Bizottságának tagjai is haladnak a korral. Dr. Varga Zsolt egykori FIFA-asszisztens elnöktől megtudtuk, hogy a kommunikációs szettet már többen használták és használják, ők a helyi úttörők: Bodnár Ádám, Porcs Patrik, Tari Tamás. Az elmúlt szombaton a putnoki Elek Ákos Utánpótlás Központban rendezett megyei I. osztályú rangadón, az Ózd-Sajóvölgye Focisuli – Cigánd SE meccsen pedig a Dédesi Mátyás, Varga I. Zoltán, Bense Milán trió esett át a tűzkeresztségen. Az elnök elárulta, hogy az órát náluk sem lehet megállítani, a jövőben egyre szélesebb körben fogják alkalmazni a rohamosan fejlődő technika vívmányait, melyek segítségével minimálisra csökkenthetik a találkozók eredményét befolyásoló hibákat.

Sípos szavak

Dédesi Mátyás játékvezető: – Rangadón működtünk a kommunikációs szettel. Bele kell tanulnunk az új folyamatba. Mindig lelkes vagyok, ha újdonságot vihetek abba, amit szeretek. Izgatott vagyok: remélem, hogy a jövőben egyre nagyobb rutinnal használom majd a szerkezetet, hiszen a segítségével jobb lesz a kollégáimmal való együttműködésem.

Varga I. Zoltán asszisztens: – Két fiatal kollégával használtam a szettet, ezzel mozdítottuk elő a minél jobb összműködésünket. Pozitív tapasztalatokat szereztem.

Bense Milán asszisztens: – Jó volt így működni, a kommunikációs szett nagyszerűen segítette a munkánkat. Remélem, hogy hasonló „dobásra” a jövőben is lesz lehetőségem.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában