Évforduló

2022.09.23. 20:43

Ünnepelt a Tokaji borvidék

Szakmai konferenciával, ünnepséggel és zenés esttel emlékeztek a világörökségi cím elnyerésére. 

HE

Koncz Zsófia miniszter helyettes, országgyűlési képviselő szerint a Tokaj-Hegyalján termelt bor egyedülálló és megismételhetetlen

Fotó: Vajda János

A Tokaji borvidék világörökségi címének 20. évfordulóját ünnepelték szombaton Tokajban. A jubileum alkalmából egész napos szakmai konferenciával, állófogadással, koncertekkel és borkóstolókkal várták a szervezők a vendégeket. 

Díjátadás

A Paulay Ede Színházban tartott délutáni ünnepség előtt Dévald István, a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta:  a Tokaji borvidék 2002-ben nyerte el a világörökségi címet kultúrtáj kategóriában, és ennek a 20. fordulóját köszöntik. A rendezvényre meghívást kapott a térség valamennyi polgármestere, borásza és azok a szervezetek, amelyek szerepet vállaltak a cím elnyerésében. 

– Mivel a mi társaságunk látja el a világörökség gondnoksági szerepét, feljogosítva éreztük magunkat arra, hogy megszervezzük ezt az eseményt. Délelőtt szakmai konferenciát rendeztünk a Világörökségi Bormúzeumban. Itt szó volt a világörökségi szabályozásokról,  az új fejlesztésekről, valamint arról, hogy a borvidék hogyan élte meg az elmúlt 20 évet. A délutáni ünnepségen átadjuk a Takács András Emlékdíjat, amelyet Samuel Timon francia borász kap, aki Bodrogolasziban él. Este a színház udvarán nyárbúcsúztató, zenés-boros estet tartunk – sorolta az ügyvezető. 

Dinamikus fejlődés

Az ünnepségen elsőként dr. Stumpf István, a Tokaj-Hegyalja Egyetem kuratóriumának elnöke lépett színpadra.  

– Ünnep ez a nap – fogalmazott. –  Azzal, hogy Tokaj-Hegyalja megkapta a világörökségi címet, egyfajta kötelezettség és felelősség is hárult a térség 27 településére. Úgy gondolom, hogy nagyon sokan meg is felelnek a kötelezettségnek, hiszen ha visszatekintünk az elmúlt 20 évre, akkor dinamikus fejlődésnek lehetünk tanúi. Nemcsak infrastrukturális építkezésről van szó, hanem olyan kulturális identitásápolásról is, amelyet senki nem tud elvégezni ebben az országban Tokaj-Hegyalja nélkül és helyett – hívta fel a figyelmet az elnök.

 Szólt a térség új egyeteméről, a Tokaj-Hegyalja Egyetemről. Mint mondta, szőlész-borász képzésre a gödöllői egyetem után ide jelentkeztek a legtöbben. A felsőoktatási intézménynek 425 hallgatója van, és népszerűek a nemzetközi programok is. Nagy öröm, hogy számos intézmény és település ösztöndíjat ajánlott fel a hallgatóknak. 

– Gyakran mondtam, hogy egyetlen tőketípus van, amit nem lehet elvenni az embertől, az a tudástőke. A digitális világ állandó kihívások elé állítja a szőlész-borász szakmát. Olyan új kutatásokat kell intézményesíteni, amelyekkel versenyképesek maradunk. De mi mindig megtaláltuk a megoldást, és mindig megőriztük a hagyományainkat is. A tokaji bor nem felváltható, sehol nem tudnak ilyen minőségű édes bort termelni. Ilyen borvidék nincs sehol máshol a világon. Ezt meg kell őriznünk, meg kell becsülnünk, és fel kell derítenünk. Fogjunk össze, folytassuk azt a missziót, amit az elődeink ránk hagytak, hogy itt, Tokaj-Hegyalján élhető világot teremtsünk, és betörhessünk a szőlőtermelés, valamint a magyar kultúra megtartásának élvonalába – fogalmazott dr. Stumpf István.

Egyedülálló

Dr. Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium miniszterhelyettese, a térség országgyűlési képviselője is megerősítette, a Tokaj-Hegyalján termelt bor egyedülálló és megismételhetetlen. Ez annak köszönhető, hogy különleges technológiával és hagyományokkal tudják készíteni az édes borokat, de ma már nagyon finom száraz borok is készülnek, sőt gyöngyöző borok is. 

– Hihetetlen újdonságok születnek a borvidéken, büszkék lehetünk mindegyik termékre – fogalmazott a miniszterhelyettes.  

Kiemelte: az oktatás, az egyetem rendkívül fontos szerepet tölt be a térségben, hiszen akik itt tanulnak, nagyobb eséllyel maradnak itthon. Nagyon komoly infrastrukturális fejlesztések is történtek a borvidéken. 

– Zajlik például a 37-es út kétszer kétsávosítása, amiért az édesapám nagyon sokat küzdött. A fejlesztés óriási üzenet a jövőt illetően. Azt üzeni, hogy még gyorsabban, még könnyebben tudnak eljutni az emberek Tokaj-Hegyaljára. Újdonságnak számít, és az országban egyedülálló a Tokajbusz, ami pilot jelleggel működik a Technológiai és Ipari Minisztérium támogatásával. Fontosak a hagyományok is.  Hamarosan megrendezik a Tokaji Szüreti Napot, melyen a 27 település polgármestere hozza el szőlőjét, hogy elkészülhessen a polgármesterek bora. Ez igazán szép, szimbolikus hagyomány – tette hozzá dr. Koncz Zsófia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában