Összművészeti fesztivál

2022.09.18. 12:00

Példát ad a tállyai Kerekdomb Fesztivál

Egyszerűen beleszerettünk a községbe, így indokolta a fesztiváligazgató, miért Tállyát választották.

SFL

Bort kóstoltak lépten-nyomon

Fotó: SFL

A turistákat csábító Tokaj-hegyaljai programok egyik, ha nem a legnagyobb rendezvényévé nőtte ki magát a Tállyai Kerekdomb Fesztivál, hiszen volt minden a péntektől vasárnap éjszakáig tartó őszművészeti eseményen. Sportvetélkedők, gasztronómiai bemutatók, borkóstolás lépten-nyomon, kézműves foglalkozások, színházi előadás, filmbemutatók, irodalmi események, továbbá koncertek sora szabadtéren és templomban.

A pénteki megnyitón Serfőző Szabolcs polgármester mondott köszöntőt, majd Oszkó-Jakab Natália fesztiváligazgató és Stumpf István miniszter, a Tokaj-hegyalja Egyetem Kuratóriumának elnöke nyitotta meg a fesztivált. A Művészetek Völgye című fesztivál igazgatása kapcsán is jól ismert Oszkó-Jakab Natália lapunk érdeklődésére – hogy miért Tállya és miért Kerekdomb – elmondta, a tállyai Oroszlános Borhotel tulajdonosai jártak a Művészetek Völgyében, ők ajánlották a helyszínt.

Nem tudtak ellenállni

- Számomra messzinek és megfoghatatlannak tűnt ez a település. A többszöri invitálásnak eleget tettünk és ellátogattunk a községbe. Egyszerűen beleszerettünk. Nagyon gyönyörű volt, és amikor Márton Péter, az Oroszlános Borbirtok vezetője megmutatta a történelmi épületeket, nevezetességeket, ismertette a helytörténetet, nem tudtunk ellenállni. Már az első beszélgetéskor körvonalazódott a Kerekdomb Fesztivál első programja, ami ezen az éven a hetediknél tart. A Kerekdomb elnevezés ötlete tulajdonképpen úgy alakult ki, hogy megnéztük egy térképen a szőlődűlők neveit, ezt választottuk. Nem csak egy kontextusból kiragadt programot, szórakozási lehetőséget szeretnénk nyújtani a látogatóknak, mi a konkrét hely történetét, természeti kincseit, kultúráját mutatjuk be. Szeretjük, ha a turisták tudatosan vannak jelen egy helyszínen, tehát muszáj volt az elnevezésnek Tállyához kötődnie – mondta Oszkó-Jakab Natália.
Stumpf István megjegyezte megnyitó beszédében, hogy most egyfajta reneszánsza van Tokaj-hegyaljának. – Részben feltámadnak a régi pincék, részben egyre jobb minőségű borokat kínálnak a pincészetek, egy új generáció nőtt fel a borászok között is, akik versenyeznek egymással. Számos olyan kulturális rendezvény is része Tokaj-hegyalja megújulásának, mint a Kerekdomb Fesztivál. Tállya valóban fontos, kulturális hagyományokkal rendelkezik, akárhová lép az ember, megelevenedik a történelem. Hiszem azt, hogy ezek a rendezvények is szolgálják, hogy Tokaj-hegyalja ismét az érdeklődés középpontjába kerüljön. Nagyon remélem, hogy a tokaji bor nem csak itthon, de külföldön is megállja a helyét abban a gasztronómiai és kulturális forradalomban, ami kialakulóban van, össze tudja kapcsolni a bort, a gasztronómiát és a lokális környezetet. Erre ad példát a Kerekdomb Fesztivál – hangsúlyozta Stumpf István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában