Ökumenikus Segélyszervezet

2022.09.10. 13:00

Negyedik éve segítenek

Folytatódik az Ökumenikus Segélyszervezet 2018-ban indult fejlesztőtevékenysége a Gönci járásban.

ÉM

Orosz Zoltán, Kjeld Stigsen és Lehel László | Fotó: Fekete Dániel (MÖS)

Négy évvel ezelőtt kezdték meg működésüket az Ökumenikus Segélyszervezet Jelenlét pontjai Vizsoly és Boldogkőújfalu településeken. Az egyik leghátrányosabb régió, a Gönci járás összesen 30 települését elérő EFOP „Végtelen lehetőség” – A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet modellprojektje a Gönci járásban címmel indított program célja a térség további leszakadásának fékezése, megállítása volt. A diagnózisalapú felzárkóztató program a térségre, az ott élő családok körülményeire szabottan kívánt támogatást nyújtani. Az esélyteremtő munka a következőkben országos szinten 11 településre koncentrál majd. 

A projekt Boldogkőújfalun nemrégiben megtartott zárókonferenciáján nemcsak az elmúlt évek tapasztalatait összegezték, hanem ünnepélyesen átadták az Ökumenikus Segélyszervezet Szociális Központjának új Jelenlét pont épületét is. 

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója köszöntőjében hangsúlyozta, a Végtelen lehetőség projekt 2018-as indulása mérföldkő volt a segélyszervezet rászoruló családokat felzárkózásban segítő munkájában. A jelenléten alapuló módszertannal végzett tevékenység sok új tapasztalatot adott a munkatársaknak, és szép eredményeket ért el a területi és társadalmi hátrányok csökkentésében. 

Orosz Zoltán, Boldogkőújfalu polgármestere beszédében kifejtette, hogy mit jelent a település vezetőjének a szemszögéből a Jelenlét pont működése, az Ökumenikus Segélyszervezet jelenléte, a rászoruló családok szegénységből történő kitörését elősegítő szerepvállalása. 

Az „Útitársként a felzárkózásban” címmel tartott kerek­asztal-beszélgetésen szociális szakemberek osztották meg gondolataikat, az évek során összegyűlt tapasztalataikat. Értékelték a Végtelen lehetőség program eredményeit, és vázolták az ezekből fakadó jövőbeni terveket. 

Rácsok Balázs, az Ökumenikus Segélyszervezet szociális igazgatója a szakmai fórumon elhangzottakat összefoglalva kiemelte: a komplex támogatást nyújtó projekt alapköve a diagnózisalapú segítségnyújtás. A mobil teamek bevonásának köszönhetően a gyerekfejlesztő munka több településre is tudott koncentrálni. A Jelenlét pontokon szervezett foglalkozásokban egyre több család, gyermek vesz részt, ahol a közösségépítő foglalkozások mellett tantárgyi fejlesztések, egyéni és kis csoportos fejlesztőtevékenységek, valamint munkaerőpiaci foglalkozások valósulnak meg. A fejlesztések eredményességét bemeneti és kimeneti mérések segítették értékelni, a gyermekek számára kialakított egyéni fejlesztési terveknek köszönhetően a konkrét hátrányok leküzdésére tudtak fókuszálni a kollégák. A szociális szakember szólt továbbá a digitális fejlesztőfoglalkozások, illetve kompetenciafejlesztés, valamint a prevenciós foglalkozások térségi jelentőségéről. Rácsok Balázs kiemelte továbbá a rászoruló családok életminőségét javító szolgáltatásokban (egészségügyi, eszköztámogatás), a munkaerőpiaci fejlesztésben és a krízishelyzetek kezelésében nyújtott támogatás fontosságát. 

A rendezvény keretében adták át az Ökumenikus Segélyszervezet Boldogkőújfalui Szociális Központjának új Jelenlét pont épületét is. Ennek apropóján Kjeld Stigsen, a projektet támogató dániai Velux Alapítványok képviselője ismertette tapasztalatait a programmal kapcsolatban. Az ünnepélyes átadást a Szimfónia programban részt vevő gyerekek előadása tette színesebbé. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában