Bekötött szemmel

2022.09.30. 14:55

Láthatatlan lakoma a Végállomáson (fotókkal, videóval)

Megismertették a hallgatóságot a látássérült lét körülményeivel.

ÉM

Két fogást kellett elfogyasztani, a látás képességéről lemondva

Fotó: Bujdos Tibor

Szemléletformáló programot szervezett Miskolcon a Végállomás Étteremben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház: a vakok és gyengénlátók gondjaira hívták fel érzékletesen a figyelmet. A szervezet a három pilléren nyugvó tevékenység során számos érzékenyítő találkozót is szervezett már, legutóbb iskolások körében - mondta el Jernei Péter irodavezető.

Érzékennyé válni

A mostani program célja az volt, hogy a résztvevők tapasztalatot szerezzenek a látássérült emberek mindennapjaival kapcsolatban. 

A Vakok és Gyengénlátók B.-A.-Z. Megyei Egyesületének munkatársai, látássérült előadók beszéltek a vakok és gyengénlátók mindennapjairól, kihívásairól, a jól segítés módjairól, az általuk használt eszközökről, majd pedig a résztvevők közösen, bekötött szemmel fogyasztottak el egy kétfogásos ebédet. A menü húsleves volt, és pörkölt burgonyával és gombával – nem ment könnyen a látás képességéről lemondva elfogyasztani. 

Ennek során élő tapasztalatot szerezhettek azokról a nehézségekről, amelyekkel a látássérült emberek a mindennapjaik során szembesülnek. 

Barnóczki Gábor az egyesület elnöke saját tapasztalataiból is idézve ismertette meg a hallgatóságot a látássérült lét körülményeivel, felidézve emlékeket a közös tevékenységekből, kirándulásokból, egyéb programokból. 

A program résztvevői a bükkszentkereszti önkormányzat munkatársai voltak. Solymosi Konrád Ferenc polgármester maga is részt vett az eseményen, melynek jelentőségéről elmondta: "mint munkáltató nagyon fontosnak tartom azt, hogy az önkormányzat dolgozói érzékenyek legyenek az embertársaink problémáira". Személyes érintettsége is van – tette hozzá –, hiszen négy gyermekéből egyik halláskárosodással született. Teljesen át tudja érezni, hogy milyen az amikor valaki ilyen hátránnyal kénytelen élni. A program azért is fontos, hogy bele lehessen látni azok mindennapjaiba, akik nem tudnak teljes értékű életet élni. Az önkormányzat szociális intézményként is kell, hogy működjön. Így a település lakóinak minden nehézségét, problémáját kezelni tudja - hangsúlyozta a polgármester.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában