Encsi Járás

2022.09.09. 11:36

Encs Járás önkormányzatainak napján 29 település mutatkozott be (fotókkal, videóval)

Eddig 53 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg csak Borsodban a Magyar Falu Programnak köszönhetően. Folytatódnak a fejlesztések, erről is beszélt a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos Encsen.

- Alig három éve indult el a Magyar Falu Program, és ez idő alatt csak Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe 53 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg és zajlik napjainkban is. Erről Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos beszélt. - Mindez 3651 önkormányzati, civilszervezeti és egyházi pályázat eredménye. Ennyi programot kellett a falvaknak, civileknek, egyházközségeknek megírni, végrehajtani, aztán elszámolni vele. Így tudott hasznosulni ez az 53 milliárd forintnyi fejlesztés, amihez 280 kilométernyi falvakat összekötő és mellékút felújítása társul még. Csak az Encsi Járásban 1, 8 milliárd forintot nyertek a pályázatoknak köszönhetően a helyi önkormányzatok, ez több mit 120 pályázatot jelent – hangsúlyozta Gyopáros Alpár.

Folytatódik a felújítás

- A falvak és a vidék fejlesztése szívügyünk – hangsúlyozta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. - Akármilyen kihívások is állnak előttünk, folytatni fogjuk a Magyar Falu Programot. Addig tesszük ezt, amíg minden hazai kistelepülés minden közintézményét, minden óvodáját, faluházát, minden járdáját, utcáját és templomát fel nem újítottuk! Mindezt azért, hogy megvalósítsuk eredeti célunkat, hogy a falvakban élők életminősége legalább olyan jó legyen, mint a városokban élőké – mondta Gyopáros Alpár.

- Az encsi járás települései az elmúlt időszakban is kiemelkedően teljesítettek – mondta Alakszai Zoltán főispán köszöntőjében. Példamutatónak nevezte ezt a rendezvényt, mert a polgármesterek és a települések összefogásával jött létre. - Ebben a nehéz helyzetben mindennél jobban felértékelődik ez az összefogás. Borsod-Abaúj-Zemplén megye az utóbbi időszakban megmutatta, hogy összefogással sok mindenre képes. Magyarország kormánya pedig nem hagyja magára a megye településeit - emelte ki a főispán.

- Abaújban üzenetértéke van ennek az összefogásnak – mondta Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője. Utalt a háborús időszakra és az elhibázott európai energiapolitika következményei miatt kialakult helyzetre is. Emiatt szerinte nagyobb nyomás helyeződik a településekre és azok vezetőire. Kiemelte: most még jobban kell figyelnünk egymásra, az elesettekre és a vállalkozásokra egyaránt. Az elmúlt időszak összefogásának látható eredményének nevezte a közmunkaprogramot, amelyben jelentős sikereket könyvelhetnek el az abaúji települések.

Az Encsi Városi Sportközpont udvarán az Encsi járás 29 településének önkormányzatai mutatkoztak be közfoglalkoztatási programjaikkal.

Paprika, paradicsom, cékla és a többi között sárgarépa sorakozik Forró község sátrában. - Székelygulyást főzünk, és a közfoglalkoztatásban termelt biozöldségeinket is elhoztuk - nyilatkozta Györkei János Győző, Forró polgármestere.

Főzőverseny mellett hagyományőrző és kulturális programok is láthatóak a délutánig tartó rendezvényen.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában