Szenátusi ülés

2022.09.05. 12:04

Ma több ezren „váltak miskolcivá”

A bruttó hazai termék 2 százalékát fordítja a magyar kormány a hazai felsőoktatásra idén.

Ujlaki Attila

Fotó: Bujdos Tibor

Ünnepi szenátusi üléssel kezdődött el a 288. tanév a Miskolci Egyetemen. A tanévnyitó ünnepségen jelképesen a város kulcsának átadásával Miskolc polgáraivá fogadta az intézmény elsőéves hallgatóit Veres Pál, Miskolc polgármestere, az egyetem kuratóriumának tagja köszöntőjében az elsőévesekhez szólt, miszerint becsüljék meg egyetemi létüket, és használják ki a tanulás adta lehetőségeket.

Dr. Alakszai Zoltán, Borsod-Abaúj-Zemplén megye főispánja ünnepi beszédében elmondta, hogy az egyetem elvégzése után tudatosulnak azok az értékek, amelyeket egy felsőoktatási intézmény nyújt hallgatói számára. Hozzátette: veszélyes időket élünk, és természetes, hogy minden nemzet a saját forrására igyekszik támaszkodni, így a hazai szellemi tudásra is. „A magyar kormány nagy hangsúlyt fektet a felsőoktatásra, hiszen az éves GDP 2 százalékát fordítja idén erre a célra” – hangsúlyozta a főispán.

Versenyképes egyetem

Az ünnepségen az egyetem rektora, Prof. dr. Horváth Zita köszöntötte az új és régi hallgatókat, valamint az egyetem oktatóit. Tanévnyitó beszédében elmondta: az egyetem vezetése és annak kuratóriuma a hallgatók minél magasabb színvonalú teljesítménye érdekében arra törekszik, hogy a Miskolcon, valamint a régióban érettségiző, tehetséges hallgatók minél többen folytassák tanulmányaikat az intézményben. A rektor azt hangsúlyozta, hogy a modellváltásnak köszönhetően az ország egyik legversenyképesebb egyetemévé nőtte ki magát a miskolci. A rektor beszélt többek között a Selmeci hagyományokról is. A leendő hallgatókat arra biztatta, hogy igyekezzenek tartalmas programokkal kitölteni  szabadidejüket, építsenek új emberi kapcsolatokat, az ország legszebb campusában.

A szenátusi ülést követően az egyetem üveg előcsarnokában „belevágtak” a résztvevők a 2022/2023-as tanévbe és a Miskolci Egyetem Tanév Íze tortájába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában