Rendkívüli közgyűlés

2022.08.29. 07:00

Súlyos döntések előtt áll a miskolci önkormányzat

Rendkívüli közgyűlésen döntenek a víziközmű-vagyon állami tulajdonba adásáról és a városi menetrend sorsáról. Élő közvetítést adunk az ülésről.

SZB

Fotó: Ádám János

Kilenc órakor kezdődik el Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének rendkívüli ülése. A rendkívüliséget két fontos, közeli határidős döntés indokolja. Egyrészt az önkormányzatnak augusztus 31-ig jeleznie kell a kormánynak, hogy csatlakozik-e a kormány által kezdeményezett állami integrációs programhoz, amelynek elsődleges célja, hogy ne sérüljön a lakosság egészséges ivóvízzel való ellátása. Olyan önkormányzati tulajdonban lévő víziközmű-társaságok, illetve a tulajdonos önkormányzatok számára jött létre az integrációs program, ahol – különösen a veszteséges működés révén – veszélybe kerülhet az ellátás biztonsága.

Másrészt a Fidesz és a KDNP frakció sürgős javaslatot nyújtott be, amelynek lényege, hogy szeptember 1-jétől állítsák vissza a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. 2019. október 3-án hatályban lévő menetrendjét.

Harmadik javaslat is napirenden van: a közösségi e-roller megosztó szolgáltatás Miskolcon történő bevezetésének jóváhagyása. 

Hatalmas a veszteség

A Miskolc ivóvízellátásáról gondoskodó Mivíz Miskolci Vízmű Kft. 2020-at megelőzően ugyan pozitív adózott eredménnyel rendelkezett, de 2020-ban már veszteséges volt a gazdálkodása. A tendencia ráadásul – mint a cég fogalmaz – „a külső gazdálkodási körülmények romlása miatt” nem volt megfordítható. A Mivíz Kft. 2020-ban és 2021-ben összesen 853 millió 572 ezer forint veszteséget halmozott fel. A cég 2022-ben várható gazdálkodási eredménye további 1 milliárd 545 millió 264 ezer forinttal növeli a halmozott veszteséget. Mindezek figyelembevételével összesen 2,3 milliárd forintot meghaladó veszteség várható a 2020. és 2022. közötti gazdálkodási időszakban, amely jelentős a társaság jegyzett tőkéjéhez képest. Ezt a tetemes veszteséget a város nem képes pótolni, ezért született az a javaslat, hogy Miskolc adja állami hatáskörbe a víziközmű-szolgáltatást és azzal együtt a szolgáltatás biztosításához szükséges vagyontárgyakat. Ha igenel szavaznak a képviselők, akkor megkezdődik az integrációs folyamat előkészítése. 

A zsúfoltság ellen

A miskolci közgyűlés fideszes és KDNP-s képviselői A Miskolc Városi Közlekedési Zrt. 2019. október 3-án hatályban lévő menetrendjének visszaállítása címmel nyújtottak be javaslatot, amelynek indoklásaként leírták, hogy a 2019. évi önkormányzati választások után számtalan panasz érkezett a lakosság részéről a miskolci közösségi közlekedésre, annak színvonaltalanságára. Mint fogalmaznak: „A baloldali városvezetés több alkalommal is drasztikusan csökkentette a járatok számát, miközben olyan tömegközlekedési vonalakat szüntetett meg, amelyek évtizedeken keresztül szolgálták Miskolc lakosságát. Mindezek következményeként számos városrész ellátottsága kritikusan alacsony szintre süllyedt, több városrész irányába csak óránként közlekednek járatok.” 

A járatokon zsúfoltság alakult ki. Ezt a helyzetet ráadásul súlyosbította a koronavírus-járvány, amely a zsúfoltság egészségügyi kockázatát súlyosbította. Mindeközben nagyon sok panasz volt az utasok részéről a járművek tisztaságára vonatkozóan, ahogy az indoklásban fogalmaztak: „jellemzővé váltak a takarítatlan, elkoszolódott járművek.”

Mint írják, bebizonyosodott, hogy a jelenlegi menetrend mellett a szolgáltatás színvonala még az oktatási szünet alatt sem elégséges, a szeptember 1-jével kezdődő időszak kezdetével pedig tarthatatlan állapotokat idéz elő. A javaslatról sürgősen kell dönteni, mert szeptember 1-jén elkezdődik a tanév és az ezzel járó utasforgalom-növekedés is az MVK járatain.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában