Összetartás

2022.08.31. 12:00

Kisbuszt kaptak Szegilong székely vendégei

Nyolc évvel ezelőtt vették fel a kapcsolatot a határon túli Székelyhodos településsel.

SFL

Szegilong a mintegy kétszázharminc fős lakosával a tokaj-hegyaljai pátria legkisebb települése. Az összetartás azonban nagy, tudnak együtt keseregni a bajokon és együtt örülni a sikereknek. Ez utóbbi volt jellemző az augusztusi nemzeti ünnepünkkor, ugyanis székelyföldi vendégek érkeztek Erdélyből. Talárovics László polgármester arról adott tájékoztatást, hogy nyolc évvel ezelőtt vették fel a kapcsolatot a határon túli Székelyhodos településsel, köszönhetően Varga András római katolikus plébános ajánlásának, aki az erdélyi településről származik. 

Megragadták az alkalmat 

– Azelőtt semmilyen kapcsolatunk nem volt székely helységekkel, a plébános úrnak volt egy álma, hogy legyen egy testvértelepülése ­Szegilongnak arról a vidékről. Az óhajt teljesítettük, azóta évenként meglátogatjuk egymást, főleg a nagyobb magyar ünnepeken – sorolja Talárovics László, aki a mostani találkozás fő apropójáról is tájékoztatást adott. – A Magyar Falu Programon belül kisbuszokra is lehetett pályázni úgy, hogy azt tovább lehet adni külhoni magyaroknak. Megragadtuk az alkalmat, az indítókulcs hivatalos átadását nemzeti ünnepünkre időzítettük. 

Az eseményen részt vett Hörcsik Richárd ország­gyűlési képviselő, akitől Barabási Ottó székelyhodosi polgármester kapta meg a slusszkulcsot. A honatya ezt megelőzően megjegyezte, hogy az ünnepi időszak alatt tizennyolc, választókerületéhez tartozó település ünnepségén vesz részt, de közülük az egyik legkedvesebb a ­szegilongi, mert együtt ünnepelhet a székely testvérekkel. 

– Önmagában, az anyaországban élő magyarok számára egy csoda, hogy erdélyi barátaink itt lehetnek, együtt ünnepelhetjük augusztus huszadikát Szent István ünnepén, ami ugyanúgy ünnep odaát, mint itt – mondta Hör­csik Richárd, majd így folytatta: – Ez mutatja igazán, főleg a fiataljainknak, hogy mit alkotott államalapító királyunk. Nekik tovább kell vinni azt az örökséget, amit mi kaptunk apáinktól, dédapáinktól, őseinktől. Ennek a napnak nemcsak az a különlegessége, hogy a magyar államiság ünnepe, hanem hogy az egyháznak is. Ez a titka annak, hogy mi, magyarok ezer éve élünk és vagyunk a Kárpátok medencéjében. Egy évezreddel ezelőtt kevés lett volna ehhez a kard és a politikai akarat. Kellett egy plusz. Szent István – jelképesen – egy hatalmas ház, a haza építéséhez kezdett. Akik építkeztek, tudják, hogy mész és kötőanyag nélkül nem megy. Nos, hazánk építésénél a kötőanyagot a keresztény hit jelentette. Szent István király volt az, aki ajánlotta, hogy vegyük fel a kereszténységet. Előrelátó volt, mert érzékelte, hogy kereszténység nélkül széthullunk – mondta Hörcsik Richárd. 

Évenként meglátogatjuk egymást, főleg a nagyobb magyar ünnepeken - Talárovics László

A tizennyolc fős székely delegáció egyébként remek kiszolgálást kapott a helyi önkormányzattól, egy Tokajban, pátriában tett látogatás után Edelény nevezetességeivel, közöttük a L’Huillier–Coburg-kastéllyal ismerkedtek, de részt vettek szalonnasütésen, helyiekkel történt kötetlen beszélgetéseken a községben töltött négy nap alatt. 

A szegilongi ünnephez tartozott még két jeles esemény, felavatták a felújított, napelemekkel ellátott óvodát, kialakítottak egy integrált közösségi teret könyvtárral, internetes szobával valamivel több mint negyvenmillió forintból, ugyancsak a Magyar Falu Programon belül. Talárovics László elmondta még, hogy a katolikus templomot ebben az évben újították fel, egy külső- és egy födémszigetelést is adtak az épületnek. A teljes befejezés a templom megszentelésével zárult, amelyet szintén szombaton tartottak. 

Szegilongnak két vallási felekezete van, a római katolikus mellett a református. Templomukat másnap áldották meg annak kapcsán, hogy ezt is sikerült felújítani negyvenötmillió forintból. 

Az eseményen a honatya mellett részt vett Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke. Ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy ugyan a világ változik, mi mégis azért vagyunk itt, mert van egy ügy, ami mellett egy közösségként akarunk kiállni. 

– Ez az ügy pedig nem más, mint a szegilongi református templom, ami ezen kis település református közösségének a legfontosabb alapköve. 

Antoine de Saint-Exupéry francia író szerint „amit a közösségnek adunk, megteremti a közösséget”. Ez számomra nem jelent mást, mint hogy felelősséggel tartozunk a sajátjainkért, most pedig jó látni, hogy szép számban akadnak olyanok, akik ezt hasonlóképpen látják. Az egységhez tartozás komoly támaszt adhat nekünk, közös dolgainkban egyéni szinten is ki kell vennünk a részünk – hangsúlyozta Bánné dr. Gál Boglárka. 

(A borítóképen: Az indítókulcsot dr. Hörcsik Richárdtól (jobbra) vette át Barabási Ottó székelyhodosi polgármester | Fotó: SFL)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában