Akció a vizek védelméért

2022.07.09. 18:00

Nagyot ugranak a folyóba vasárnap a sajóörösiek

Sajóörösön immár hagyomány, hogy július második vasárnapján délután a vizek védelmében részt vesznek a Nagy Ugrás akcióban.

SZB

A kormányoknak, döntéshozóknak, a vállalatoknak és az egyéneknek is hatalmas a felelőssége abban, hogy megőrizzék vagy éppen visszaállítsák vizeink jó ökológiai állapotát. Éppen ezért fontos lépés, hogy a természettel újra harmóniába, a vizekkel újra kapcsolatba kerüljünk. Ezt hivatott népszerűsíteni a WWF hagyományos Nagy Ugrás akciója is, ami 14 éve tartó európai kezdeményezés. Minden év július második vasárnapján kontinensszerte több mint 500 helyszínen százezrek ugranak egyszerre a folyókba és más természetes vizekbe, ezzel éltető vizeinkre irányítva a figyelmet. 

Az első hivatalosan meghirdetett Nagy Ugráson 2005-ben több mint 250 ezer embert sikerült mozgósítani, akik 22 ország 31 folyójába ugrottak egyazon időpontban. 

Magyarországon 2008-ban ugrottak először. Azóta számos település már hagyományjelleggel minden évben megrendezi a saját Nagy Ugrását. Az egyes helyszíneken pedig különböző programokkal színesítik az eseményt: volt, ahol szemétszedéssel, máshol sárkányhajóversennyel és környezetvédelmi előadásokkal, de névtelen pataknak is adtak már hivatalos nevet a Nagy Ugrás során. 

Jogos az aggódás 

A víz az élet alapja – épp ezért nem mindegy, hogy élővizeink milyen állapotban vannak. Az egészséges édesvízi ökoszisztémák rendkívül fontos szerepet játszanak az emberek életében: tiszta ivóvizet adnak, elnyelik és megkötik a kibocsátott szén-dioxidot, élelmet biztosítanak, emellett pedig rekreációs funkciót is betöltenek. Ennek ellenére a vizes élőhelyek, tavak és folyók azok az ökoszisztémák, amelyek élővilága a legnagyobb mértékben csökken a Földön: az édesvízi gerinces fajok populációi az 1970-es évek óta 83 százalékkal zsugorodtak. Vizes élőhelyeink 87 százaléka eltűnt, és folyóink közel felét már jelentősen átalakítottuk. Megyénkben esztendők óta Sajóörös a Nagy Ugrás házigazdája. Idén sem lesz ez másképp. Vasárnap délután 3 órára a sajóörösi Sajó-partra várják a vállalkozó szelleműeket arra a bizonyos közös ugrásra. 

A nap azonban nem ennyiből áll. Délelőtt 10 órakor főzőverseny kezdődik, amelynek eredményét 14 órától értékeli a zsűri. A fiatalokat és idősebbeket 11 órától ügyességi sorversenyek is várják a helyszínen. A 15 órai Nagy Ugrást követően 15.30-kor lesz a napi programok eredményhirdetése. 

(A borítóképen: Sajóörösön minden évben komolyan készülnek a Nagy Ugrásra | Fotó: ÉM)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában