Támogatás

2022.07.03. 16:00

Rozsnyóban éledt újjá a testvérvárosi kapcsolat

A koronavírus-járvány miatt nem találkozhattak személyesen, mostanáig.

SfL

Támogatást nyert el a Bethlen Gábor Alapke­zelőtől Szerencs önkormányzata 2019 végén, a felvidéki Rozsnyó és az erdélyi Nyárádszereda településekkel való testvérvárosi kapcsolatainak ápolására. A 2020-ban kialakult járványhelyzet és az utazást korlátozó rendelkezések miatt két évig nem volt lehetőség megvalósítani a személyes találkozással járó programokat. 

Mostanáig. Király Judit, a Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár (SZMKK) igazgatóhelyettese arról adott tájékoztatást, hogy június második felében két szerencsi csoport kereshette fel Rozsnyót. A várossal már több mint 30 éve állnak testvérvárosi kapcsolatban. 

Szakmai látogatáson 

– A látogatásokon az SZMKK munkatársai a Gömöri Művelődési Központot keresték fel, ahol hagyományőrző kézművescsoportok munkájáról és az intézmény működéséről cseréltek eszmét kulturális szakemberekkel. A szerencsi Zempléni Múzeum alkalmazottai szakmai látogatáson vettek részt a Rozsnyói Bányászati Múzeumban, amely különleges, interaktív kiállításokkal és magyar nyelvű tárlatvezetéssel várja a látogatókat. A Szociális Alapszolgáltatási Központ dolgozói a gömöri kisváros történelmi múltjával és látnivalóival ismerkedtek. A fennállásának 100. évfordulóját a jövő évben ünneplő Szerencsi Férfikar tagjai a találkozó során a centenáriumi kórustalálkozóra szóló meghívást tolmácsolták a rozsnyóiaknak. A szerencsi dalosok rögtönzött koncertet is adtak a Gömöri Hagyományok Háza udvarán – számolt be Király Judit a kirándulásokról, a magyar állam támogatásával megvalósult programokról.

(A borítóképen: Szerencsiek Rozsnyó főterén | Fotó: SzMKK)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában