Az Emlékezés fája

2022.07.22. 12:00

A háborúba indulók emlékhelye Kisgyőrben

Megújult utakkal és egy beváltott ígérettel kezdte a júliust a település.

NHK

Az átadások ünnepsége volt a hónap elején Kisgyőrben. Belügyminisztériumi pályázatból új aszfaltréteget kapott a Szemere Bertalan és a József Attila utca 445 méter hosszan, illetve a Magyar Falu Programnak köszönhetően a Jókai út, a Szögedi út és a Miskolci–Árnyas utcákat összekötő szakasz 615 méter hosszan. Azaz öt megújult utat adtak át az eseményen. 

Emellett elkészült az Emlékezés fája, aminek ötletgazdája Barsi János volt, aki nemrég töltötte 99. születésnapját, ő a falu legidősebb embere. János bácsi öt évvel ezelőtt mondta, hogy a falu határába, az úgynevezett 1-es fához kísérték ki azokat az embereket, akik a frontra mentek. Ő is ott búcsúzott annak idején, és ott énekeltek a férfiaknak az asszonyok – mondta Kékedi László polgármester. Hozzátette: János bácsi ott találkozott utoljára az édesapjával. 

Az ünnepségen részt vett Tállai András országgyűlési képviselő is, aki kiemelte, hogy a kopjafáról mindenkinek eszébe jutnak majd azok a hősök, akik innen indultak el a háborúba. 

A kérés valóra vált 

Kisgyőrben folyamatosan dolgoznak valamin, így volt ez az utóbbi években is. Készült az Országház betleheme, a kilátó, ezért az emlékoszlop váratott magára. János bácsi 99. születésnapja alkalmából eszébe jutott, amit öt éve kért – mesélte a polgármester. Így az idei fafaragó táborban – június 26. és július 3. között – elkészült az emlékoszlop. Egy kisgyőri ének került az egyik oldalára, a másik oldalára egy magyar címer, illetve egy bükkal­jai motívum. 

Az átadási ünnepségen a Magyar Művészeti Akadémia is képviseltette magát tagjaival, továbbá Nemcsák Károly kiváló művész szívmelengető szavalatával járult hozzá az esemény színvonalához – tudatta a polgármester.

(A borítóképen: Az emlékoszlop | Fotó: PH)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában