Hulladékgyűjtő verseny

2022.06.14. 19:00

Rekordszámú csapattal startol a III. Tisza-tavi PET Kupa

A szervezők még várják csapatok jelentkezését, akik maguk is petkalózkodnának.

Vízen a csapatok | Fotó: MW

Fotó: Pusztai Sándor

Immáron tizedik éve szervez folyami PET-hajós hulladékgyűjtő versenyeket a Tiszán és mellékfolyóin a PET Kupa ötletgazdája, a Természetfilm.hu egyesület. A június 16. és 19. között megvalósuló környezetvédelmi programon ezúttal 14 pillepalackokon lebegő hajó és kenus különítmény tisztítja a tó Tiszafüred és Tiszanána-Dinnyéshát közötti szakaszát. A Tisza-tó térsége az elmúlt években fontos központjává vált a folyótisztító programoknak, a nádasok és ártéri erdők jelentős része megtisztult, az áradásokkal érkező hulladék azonban újabb feladatok elé állítja a PET-kalózokat. A III. Tisza-tavi PET Kupa a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) támogatásával valósul meg.

Idén három versenyt hirdetett meg (III. Tisza-tavi, X. Tiszai, III. Bodrogi PET Kupa) a Természetfilm.hu egyesület. A 10 éves működése alatt a PET Kupa neve azonban jóval túlnőtt a folyami PET-hajós eseményeken: határon innen és túl egész évben szervezik a folyótisztító akciókat, az ismeretterjesztő programokat és a szakmai eszmecseréket.

Az évek során nagylelkű támogatók és komoly szakmai közösség csoportosult a Tiszai PET Kupa köré, e fejlődés részeként vált a Tisza-tó térsége a folyótisztító környezetvédő programok egyik nélkülözhetetlen központjává.

Saját készítésű tutajok

Két éve a Tisztítsuk meg az országot! program keretében gyűjtötték a hulladékot a környéken a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) közreműködésével, majd elindították a Mosolygó Zsák programot, a közelmúltban pedig több száz zsák hulladék gyűlt össze a rendszeres céges csapatépítő eseményeknek köszönhetően. A térség szerepvállalása a folyótisztító munkában már korábban felértékelődött: a vízügy oldaláról a kiskörei duzzasztógát a hulladék megállításának egyik kiemelt eszközévé vált, miközben a PET Kupa folyamatosan fejlődő Kiskörei Folyómentő Központja – az ismeretterjesztésen túl – a hulladék szakszerű szelektálásáról gondoskodik. A folyamatosan fejlődő és különleges természeti adottságú Tisza-tavon helyi szervezetek is sokat tesznek a tisztaság megőrzéséért. A Tisza-tavi Sporthorgász Kft. immáron 12 éve lát el halgazdálkodási feladatokat a Tisza-tavon, és alaptevékenységén túl tagjai önkéntesen, heti rendszerességgel gyűjtik és szállítják el a hulladékot a helyi hulladékkezelőnek.

Forrás: Pusztai Sándor

A III. Tisza-tavi PET Kupa első napján megépített, saját készítésű tutajaikkal három napon keresztül gyűjtik a hulladékot a PET-kalózok. A tavi versenyek korábban a kisebb PET Kupa-rendezvények közé tartoztak, míg idén a nagy érdeklődésnek engedve 14 hajós csapat több mint 200 lelkes résztvevőjének közreműködésére számítanak a szervezők. A tó szennyezettségi állapotát tavasszal alaposan felmérték a PET Kupa folyómentői. Az önkéntesek munkájára nagy szükség lesz, hiszen a folyómentők 50 különböző szennyezettségű helyszínt, köztük jó néhány súlyosan szennyezett PET-bányát detektáltak, az eredmények a tisztatiszaterkep.hu oldalon követhetőek nyomon. A térkép a nemzetközileg népszerű, TrashOut hulladéktérképező applikáció adatait jeleníti meg, nemcsak a térségről, hanem a forrásvidéktől egészen a torkolatig mutatja a Tisza és mellékfolyóinak hulladékhelyzetét.

A PET Kupa hagyományaihoz híven a Tisza-tóból kigyűjtött és 14 különböző frakcióra szétválogatott hulladék nagyobb része – kb. 60%-a – újrahasznosul. A közszolgáltatóknak, begyűjtő és hasznosító cégeknek, valamint az innovatív, kisipari megoldásoknak köszönhetően a PET Kupa civil szervezetként, működésének tíz éve alatt, a folyami hulladék legnagyobb újrahasznosítójává nőtte ki magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában