Modernizálás

2022.06.09. 13:00

Rákaptak a távleolvasásra a város lakóközösségei

Egy sokak által már „kőkorszakinak” minősített fogyasztás-ellenőrzési módszert igyekeznek végleg megszüntetni Tiszaújvárosban.

ÉM

Tiszaújváros Önkormányzatának Képviselő-testülete még az ez évi városi költségvetési rendelet megalkotásakor határozott arról, hogy 40 millió forintos keretösszeg álljon rendelkezésre a „lakóközösségek energiatakarékosságát célzó, illetve a gépészeti és egyéb felújítások, beruházások” támogatására. Idén a melegvíz-mérő órák távleolvasását lehetővé tevő modulok lakásokba és közös használatú helyiségekbe történő beszerzésével, beszerelésével és beüzemelésével kapcsolatos projektek támogatása a fő cél. 

Ötvenszázalékos a támogatás 

A képviselő-testület májusi ülésén született döntések révén idén még 7,5 millió forint áll rendelkezésre a társasházak energiaracionalizálási és gépészeti beruházásainak támogatására létrehozott pénzügyi alapban. A meghatározott célt magukénak érzik a lakóközösségek, hiszen nagy népszerűségnek örvend a melegvíz-mérő órák távleolvasásának kialakítása. A lehetséges támogatás mértéke a kialakítás bruttó költségének 50 százaléka, de mérőóránként maximum bruttó 6 ezer forint. 

Az áprilisi testületi döntés óta újabb 66 pályázatot nyújtottak be, a pályázati kiírás megjelenését követően így összesen 112 pályázat érkezett már a polgármesteri hivatalba. 

A társasházak a májusi ülésre összesen 18 462 400 forintra nyújtottak be kérelmet. Energiatakarékossági beruházásokra, felújításokra 456 460 forint, gépészeti beruházásokra, felújításokra 4 190 940 forint, melegvíz-mérő órák távleolvasását lehetővé tevő modulok beszerelésére 13 815 000 forint (ez 56 pályázót jelent – a szerk.) támogatást igényelve. A testület valamennyi pályázatnak zöld utat adott az elbírálás során. 

A korábban elbírált pályázatok (és rendkívüli kérelmek) 14 079 682 forinttal, a most elbíráltak 18 462 400 forinttal apasztották a 40 milliós alapot, melyből így még 7 457 918 forint áll rendelkezésre. Még csak június eleje van, pályázni pedig szeptember végéig lehet, ezért meglehet, hogy idő előtt elfogy a keretösszeg. Aggodalomra azonban nincs ok, a képviselő-testület ugyanis eddig mindig kiegészítette azt a szükséges összeggel.

(A borítóképen: Nem lesz szükség a kézi leolvasásra | Fotó: ÉM)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában