Az odafigyelés elismerése

2022.06.23. 17:30

Példamutatót Csengeri Brigitta munkája

Azokat jutalmazták, akik példamutatóan látják el a rájuk bízott 1-es típusú diabéteszes gyermeket. A Szurikáta Alapítvány Varázspálca díját megyénkből a miskolci Meggyeskert Óvoda dajkája, Csengeri Brigitta kapta meg.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Baranyai Norbert

Sokféle módon folytatódhat az 1-es típusú diabéteszes gyermek története a diagnózis felállítása után, de minden esetben időt vesz igénybe, hogy a család az új helyzethez alkalmazkodva alakítsa ki mindennapjait. Az azonban valamennyiük estében meghatározó jelenükre és jövőjükre nézve, hogy az intézmény, melybe visszatér a diabéteszes gyermek, vagy melynek éppen először lépi át a kapuját, hogyan fogadja őt, és ott támogatást tapasztal-e. Hogy szülei bizalommal fordulhatnak-e az ott dolgozók felé.

Megismerés és megértés

A Szurikáta Alapítvány az érintett szülők és családtagok megsegítése mellett támogatja az 1-es típusú diabéteszes gyermekek beilleszkedését és a velük foglalkozó pedagógusok, nevelők munkáját. Ennek jegyében szerveződnek a Szurikáta foglalkozások, ahol a gyermekeket mindig életkorukhoz igazodva érzékenyítik társuk helyzetére. Ezek az alkalmak a diabéteszes társuk elfogadásán túl arról szólnak, hogy a másság elutasítása helyett a megismerést és megértést válasszák. A Diabétesz Tanoda pedig azoknak a pedagógusoknak nyújt képzést, akiknek már van a csoportjukban, osztályukban cukorbeteg gyermek, illetve azoknak a gyermekekkel foglalkozó munkatársaknak szintén segítségére lehet, akik szeretnének felkészülni erre.

Az alapítvány annak a példaértékű erőfeszítésnek az elismeréseképpen, melyet pedagógusok és intézmények tesznek a diabéteszes gyermekek közösségbe fogadásáért és napi ellátásáért, díjat alapított. Az elismerést azzal a hagyományteremtő szándékkal osztották ki, hogy a jövőben is, évről évre 100 kitüntetettje legyen, akiket diabéteszes gyermekek szüleinek a javaslatára választanak ki. A szülők segítségével megkeresték azt a száz oktatási vagy nevelési, gondozási intézményben dolgozó szakembert, aki példaértékűen végzi a rábízott 1-es diabétesszel élő gyermek gondozását napi feladatainak ellátása mellett. Vannak olyan óvodák és iskolák, ahol az egész intézmény, oktató- vagy gyermekekkel foglalkozó szakmai közösség minden tagja együtt dolgozik, és áll a diabéteszes gyermek mellett. Így a díjazottak között ott vannak a magyarországi bölcsődék, óvodák, iskolák, tantestületek, intézmények, szervezetek, munkaközösségek, sportegyesületek, zeneiskolák is.

Az erkölcsi elismerést a miskolci Meggyeskert Óvoda dajkája, Csengeri Brigitta szülői ajánlás alapján nyerte el. Elvégezte a Szurikáta Alapítvány Diabétesz Tanodáját, így biztonsággal látja el azt a kislányt az intézményben, akinek inzulinpumpája van. A gyermek édesanyja jelölte a díjra – mondta Csengeri Brigitta. Hozzátette: sokan – főként az információ és képzés hiánya miatt – félnek attól, ha diabéteszes gyermek kerül a közösségbe, hiszen az ellátása külön figyelmet igényel, és felelősséggel jár. Valóban, kezdetben voltak nehézségek, de ma már gördülékenyek a hétköznapok. Az édesanya emiatt érzett hálájának adott hangot a jelöléssel.

A borítóképen: Csengeri Brigitta (jobbra) a gondozott kislánnyal, Turda Annával és édesanyjával a díjátadón. Fotó: Szurikáta Alapítvány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában