Nyári táborok

2022.06.14. 07:00

Legyen kaland, ha már tábor!

A szülők leterheltségének köszönhető, hogy a drágulás ellenére is sok gyermek táborozik.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A 10-12 százalékos áremelkedések ellenére rekordmennyiségű, több mint 225 ezer gyermek táborozik majd idén nyáron Magyarországon. A legtöbben júliusban élnek a lehetőséggel. A többség sport- és kalandtáborokban tölti a vakációt.

Van-e más lehetőség, mint a tábor választása? Az általunk megkérdezett szülők saját tapasztalatból fogalmaztak véleményt: az 5 hetes óvodai szünetet még meg tudják oldani nagyszülői segítséggel. Viszont a 11 hetes iskolai vakáció alatt már nincs más megoldás, mint hogy táborba küldik a gyermekeiket. Közöttük az országos statisztikának megfelelően népszerűek a 40 ezer forintos árkategóriába eső egyhetes edzőtáborok. A kisebb gyermekek esetében pedig a 30 ezer forint körüli ötnapos, hazajárós napközis táborok. Az egyik iskolás anyukája úgy nyilatkozott: nevelési célzattal elgondolkodott azon is, hogy katonai táborba küldi a gyermekét.

Érdemes időben foglalni

– A tábordíjak nagyrészt a táboroztatók költségeinek – étkeztetés, szállás – növekedése miatt emelkedtek tavaly óta. Ez a napközis táborok esetében átlagosan 38 500 forintos díjtételt jelent, míg az ottalvós táborokban 60 ezer forintba kerül átlagosan egy turnus – mondta Tóth Béla, a Táborfigyelő szolgáltatás ügyvezetője. – Ugyanakkor hatalmas a szórás az árak tekintetében. A legolcsóbb ottalvós tábor idén 28 ezer, a legdrágább pedig 330 ezer forintba kerül. A legdrágábbak között az idegen nyelvi táborok szerepelnek. Egyre több esetben azonban kénytelenek menet közben is módosítani az árakon. Tehát érdemes minél előbb lefoglalni a táborturnusokat, mert jelentkezés után már nem módosíthatnak a szervezők az áron. Jó hír, hogy a táborok több mint harmadában elfogadják a SZÉP-kártyát mint fizetőeszközt. A kormányzat még 2022. december 31-ig engedélyezi, hogy a szülők mind a három alszámláról – szállás, vendéglátás, szabadidő – kifizethessék ilyen módon a táborokat. A költségek kifizetésében idén nagy segítség az év eleji személyi­jövedelemadó-visszatérítés is, amiből sok szülő félre tudott tenni.

Mozgásos tábor a favorit

Cikkünk nyomdába adásakor még közel ezer szabad turnusra lehetett jelentkezni a Táborfigyelőn.

– A foglalásnál érdemes előrelátónak lenni. Minden évben a július a csúcshónap, amikorra a legtöbb foglalás érkezik, leginkább a 6 és 
16 év közötti korosztály számára. Viszont már 3 éves gyerekeknek és még 18 éves fiataloknak is hirdetünk meg táborokat. A legkisebbeknek napközis táborokat, a legnagyobbaknak pedig a 21. századi igényeknek megfelelő tematikákat – például 3D nyomtatás, mesterséges intelligencia, videókészítés témákban. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a sport- és kalandtáborok a legnépszerűbbek, valamint a helyi katonai táborok. Az országos trendnek megfelelően a nagyobb városokban itt is inkább napközis táborokból választhatnak a szülők. A kisebb településeken pedig ottalvós táborokat szerveznek. A főváros irányából megfigyelhető kiáramlás a megyébe. Népszerűek azok a helyi táborok, ahol a vidéki élettel, az állattartással ismerkedhetnek meg a fővárosi vagy nagyvárosi gyerekek. Az országos összjelentkezés tekintetében sikerült meghaladnunk a 2019-es csúcsévet, több mint tízezer gyermekkel – tudatta az ügyvezető.

Minősítik a turnusokat

Néhány új táborszervező is csatlakozott a Táborfigyelőhöz, de kevesebb, mint a korábbi években.

– A világjárvány kitörése óta szigorú egészségügyi előírásokat kell betartatnunk. A táborokat a turnusok lezárulása után a szülők online értékelhetik, amivel egymásnak és a táboroztatóknak is tudnak üzenni a tapasztalataikról. Ezenfelül szakmailag is minősítjük a turnusokat a táborminősítőn, ahol 300 kérdésből álló mélyelemzésben értékeljük ki a szolgáltatásokat. Ebbe beletartozik a jelentkezések kezelése, a szülőkkel való kommunikáció, a pedagógusok létszáma és végzettsége, a szállás minősége és még sok minden más. A legszínvonalasabb táborok minősítéseket kapnak. Táborainknak már közel negyede minősített, amire szintén rá lehet keresni a Táborfigyelőn – tájékoztatott Tóth Béla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában