Fontos a sikereket megbecsülni

2022.06.18. 13:00

Egyben tartani sajátjainkat - Íme az idei Megyenap díjazottjai

Átadták pénteken Bor­sod-Abaúj-Zemplén me­gye elismeréseit a Me­gyenap rendezvényén.

ÉM

Az idei Megyenap díjazottjainak csoportja. Fotó: Ádám János

Megyenap címmel díjátadóval egybekötött rendezvényt tartott pénteken a megyei önkormányzat. A Borsod-Abaúj-Zemplén megye napja alkalmából rendezett ünnepségen Bánné dr. Gál Boglárka hangsúlyozta: „A megyei önkormányzatnál komolyan vesszük vállalt kötelességeinket, amely Borsod, Abaúj-Zemplén és Gömör vármegyék történelmi, kulturális és közösségi szintű építő munkáját tűzte ki célul.”

Fontos a sikereket megbecsülni

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke azt is kiemelte, hogy egy közösség megítélése nagyban függ ennek a munkának a sikerességétől.

„Fontos, hogy képesek legyünk egyben tartani sajátjainkat, megőrizni a múlt örökségeit és ápolni a nemzeti halhatatlanságot jelentő hagyományainkat” – mondta el a megyei közgyűlés elnöke, aki arra is rámutatott, hogy a nemzeti identitásunkon belül óvnunk kell kisebb közösségeinket is, így a megyei értékeket is egyaránt. „A Megyenap az az alkalom, amikor egy közös találkozás során gondolatokat cserélhetünk, elképzeléseket gyárthatunk, és ünnepelhetjük a már elért sikereket, ennek az ünnepnek pedig szerves része mindazok elismerése, akik már bizonyították elhivatottságukat” – hangsúlyozta Bánné dr. Gál Boglárka.

Fontos az erős közösség

„Büszkeséggel tölt el, hogy szülőföldem, Borsod-Abaúj-Zemplén megye értékeit ünnepelhetjük a mai napon” – kezdte ünnepi beszédét dr. Alakszai Zoltán kormánymegbízott, aki azt is elmondta, hogy a megye mindig is szellemi műhely volt, és most sem szabad elfeledkezni azokról, akik öregbítik Borsod-Abaúj-Zemplén megye jó hírét. „Az értéktár vigyáz a szép hagyományainkra és szokásainkra, de a családi minták alapján a legtöbbet tanulhatunk a közös hagyományainkról” – emelte ki a kormánymegbízott, aki arról is beszélt, hogy a megye tudása az országé is egyben, hiszen a kettő csak együtt lehet erős és összetartó, amely képes a nemzet egységét megtartani és ápolni is. Dr. Alakszai Zoltán arra is kitért, hogy az ünnepség kellő hangsúlyú üzenete annak az erős, egymásban bízó, teremtő közösségnek, amelyet Borsod-Abaúj-Zemplén megye alkot.

Értékteremtő díjazottak

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Lévay József-díját dr. Prokai Margit nyugalmazott könyvtárigazgató kapta. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Civil Közösségeiért díjat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Tanya- és Falugondnokok Egyesülete vehette át, Kecsmárk Gergőt Példakép díjjal ismerték el. Díszoklevelet kapott Jánoskovics Lászlóné és Nyitrainé Lukács Katalin. A Kincseink Borsod-Abaúj-Zemplén Megye elnevezésű díjakat külön kategóriákban a Gönci Református Egyházközség, a miskolci Szentháromság görögkeleti ortodox közösség, a Miskolci Települési Értéktár Bizottság, a Tokaji Települési Értéktár Bizottság vette át. Agrár- és élelmiszer-gazdasági díjat kapott a Vizsolyi Református Egyházközség.

Riz Gábor országgyűlési képviselő záróbeszédében arra mutatott rá, hogy a magyarság nem szorítható közigazgatási határok közé, hiszen ameddig a határon túl is megmaradnak a magyar közösségek, addig az összetartás nem lehet megkérdőjelezhető.

A borítóképen: Az idei Megyenap díjazottjainak csoportja. Fotó: Ádám János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában