Díjátadás

2022.06.16. 13:00

Átadták az idei Szinva irodalmi díjat Miskolcon

A díjat minden évben egy szépíró és egy szak­író kapja.

ÉM

Gábor és Bazsányi Sándor | Fotó: Ádám János

A Szinva irodalmi díjat Bereti Gábor Szabó Lőrinc-díjas költő, kritikus 2020-ban magánszemélyként alapította Miskolcon. A díjat minden évben egy szépíró és egy szakíró kapja. A Szinva irodalmi díjat 2022-ben szépírói kategóriában Nádas Péter, szak­írói kategóriában Bazsányi Sándor nyerte el – tájékoztatott Jenei László, a Műút folyóirat főszerkesztője. 

Nádas Péter 1942-ben született Budapesten, Kossuth-díjas író, drámaíró és esszéista. Életműsorozata a Jelenkor Kiadó gondozásában jelenik meg 1992 óta. Legutóbbi kötete a Jelenkor Kiadónál idén megjelent Rémtörténetek című regény, melyhez a fotókat Stekovics Gáspár készítette. Bazsányi Sándor 1969-ben született Miskolcon, irodalomtörténész, irodalomkritikus, esztéta, egyetemi docens, a Műút esszé-kritika rovatának szerkesztője. Legutóbbi könyve a Nádas Péter monográfia, mely szintén a Jelenkor Kiadónál jelent meg 2018-ban, a fotográfiák Bazsányi Simon nevéhez fűződnek. 

Közönségtalálkozó 

A Szinva irodalmi díj kezelésére jött létre a Szinva Irodalmi Alapítvány, melynek kuratóriumi elnöke Jenei László. A díjat odaítélő zsűri állandó tagjai: Csehy Zoltán, Darab Ágnes, Jenei László, Korpa Tamás, Kőrizs Imre. A díjjal kategóriánként 300 ezer forintos pénzjutalom, egy képzőművészeti alkotás, valamint emléklap jár. A díjat, immár hagyományosan, a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottságának székházában adták át zárt körű rendezvényen. A közönség a díjazottakkal a díjátadó után, a Müha Művészetek Háza Miskolc és a Műút folyóirat rendezvényén találkozhatott. A (S)ikertörténetek beszélgetéssorozat vendégei Nádas Péter író és Szűcs Attila festőművész voltak, beszélgetőtársuk pedig Bazsányi Sándor kritikus, a Műút szerkesztője volt. 

Eddigi díjazottak

2020, szépírói kategória: Szvoren Edina (Az első évben csak az egyik díjat adták át.) 

2021, szépírói kategória: Rakovszky Zsuzsa, szakírói kategória: Krupp József 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában