Miskolci Nemzeti Színház 198. évad

2022.06.16. 14:00

A közönség kedvenc társulata

A legtöbb állótapsos előadással büszkélkedhet a Miskolci Nemzeti Színház.

Detzky Anna

Értékelték és bezárták a színházi évadot | Fotó: Vajda János

A jövőre kétszáz éves Miskolci Nemzeti Színház 198. évadát zárta be 2022. június 15-én. A társulat a pandémiás időszakot leszámítva is komoly eredményeket tudhat maga mögött. Csütörtökön az egyik legjobb magyar színháznak tartják. 

Az Észak is díjazott 

A hagyományokhoz híven az évadzáró testületi ülésen díjazták a színház kiemelkedő művészeit és hűséges dolgozóit. Az elmúlt évadban Rózsa Krisztián színművész Junior Prima díjat kapott, aki a nézők kedvenc színésze is lett a színház felmérése alapján. Mészöly Anna színművész Soós Imre-díjat kapott. A nézők kedvenc színésznője Czvikker Lilla lett. A legjobb előadás pedig a Producerek, Béres Attila rendezésében. Kolozsi Balázs énekkari tag kiemelkedő szakmai tevékenységéért elismerő oklevélben részesült az Emmitől. Egyebek mellett az Észak-Magyarország napilap is kihirdette díjait, amelyet Hajdu Mariann szerkesztő adott át. Az olvasók által legjobbnak ítélt darab a Bolha a fülbe lett Rusznyák Gábor rendezésében. A legkedveltebb színművész díját pedig Bodoky Márk kaphatta meg az olvasók online szavazatai alapján. A társulat szerint az évadban a legjobb színművész szintén ő lett. 

„Elképesztő színháztörténeti két év áll mögöttünk. Tíz nap szünettel ez a közösség végig dolgozott, és nincsenek szavaink arra, hogy milyen munkát végzett a társulat a világjárvány alatt és azt követően” – jelentette ki Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház Déryné-díjas igazgatója. 

101 ezres nézőszám 

„A járványidőszak alatt a 2020–2021-es évadban 117 előadást tartottunk. Ekkor több mint 33 ezer néző követett minket. Az elmúlt fél évben, a 2021–2022-es évadban 393 előadás alatt a nézőszám több mint 101 ezerre emelkedett. A legjobb pandémia előtti évben 136 ezren nézték meg az előadásainkat. Szerencsés csillagzat alatt született ez a színház, de nagyon nehéz úgy tartani ezt az égboltot, hogy ezek a csillagok ott is maradjanak. Jövő augusztusban ünnepeljük a Miskolci Nemzeti Színház 200 éves születésnapját. Ma azt mondják a miskolci színházról, hogy a legjobb magyar színház, ami a közösségének köszönhető. Ennyi állótapsos előadás, mint nálunk, ebben az évadban 95, nem volt még színházban. Szombathelytől Siófokig nem lehet olyan magyar várost mondani, ahonnan ne lenne nézőnk, de jönnek hozzánk külföldről, például Frankfurtból és Varsóból is.” 

Ahol jó lenni 

„Ebben a világban, amiben élünk, kiszolgáltatottként és elszenvedőként, háború és meg nem értés közepette, van egy hely, ahová megérkezni jó, és ahol jó lenni. Ez a Miskolci Nemzeti Színház, ahol a rendezők, a színészek megfejthető és felismerhető üzeneteket fogalmaznak meg – mondta beszédében Veres Pál, Miskolc polgármestere. – Olyan emberek vezetik és szervezik ezt a társulatot, akik szakmailag nagyon erősek. Egy szerethető, elgondolkodtató, igazságukat kimondó és felmutató, ha úgy tetszik, nevetve vagy játszva tanító színház megteremtése iránt elköteleződtek. A most befejezett évad azt mutatja, hogy jó úton járnak, és ezt megértette a közönség is. Sokéves következetes munka eredménye, hogy a Miskolci Nemzeti Színház példaadó szakmai műhellyé, az egyik legnagyobb létszámú társulattá vált.” 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában