Szülőnek lenni a legszebb hivatás

2022.05.09. 16:14

Elindult a Születés Hete program Miskolcon

Tizenötödik alkalommal kerül megrendezésre a Születés Hete Fesztivál ezen a héten Miskolcon a Holdam Egyesület szervezésében.

Bacsó István

Fotó: Bujdos Tibor

Amikor az ember először veszi kézbe az első, avagy a soron következő gyermekét, rádöbben, hogy egy egész új világot ölel magához éppen. Semmi más nem fogható egy gyermek születéséhez, létezéséhez. Egyszer, még kisfiúként, megkérdezte tőlem másodszülöttünk, hogy mi a legnagyobb kincs a földön? Hát te vagy az! - mondtam gondolkodás nélkül.

Ez jutott eszembe, amikor a hétfőn kezdődött Születés Hete rendezvényein jártunk, amelyet két év kényszerszünet után, május 9-14. között tartanak a Főnix Családbarát Közösségi Tér helyiségeiben Miskolc belvárosában. A rendezvénysorozat fontos szerepet vállal abban, hogy a nők hiteles forrásból, és megbízható szakemberek segítségével informálódhassanak a várandósság, szülés, kisgyermek nevelés témaköreiben.

„Ez egy országos rendezvénysorozat, amelybe mi is becsatlakozunk minden évben. A járvány miatt kétszer elmaradt, de idén újrakezdtük. A Születés Hete főszervezője, Miskovics-Kobza Zsuzsanna Meső szülésfelkészítő, dúla, gyermekágyas segítő, párkapcsolati tanácsadó is itt lesz velünk, aki arról beszél, hogyan segíthet jól egy nagyszülő?” - tudtuk meg Zsíros Zsófiától a Holdam Egyesület társelnökétől, aki felidézte, hogy tizenhét évvel ezelőtt maga az egyesületük is egy Születés Hete rendezés után jött létre, amikor először hozták el a programot Miskolcra.

Egyértelművé vált, hogy erre van igény, mert egyrészt sok kezdő kismama találja egyszer csak otthon magát a gyermekével egy szokatlan helyzetben, hirtelen elszakadva a munkatársaktól, a barátok egy részétől is, szinte elszigetelődve, másrészt nagy az igényük olyan információkra, amelyeket ma már nem vesznek át természetes módon a szülőktől, nagyszülőktől, hiszen a generációk nem élnek együtt sokáig. Ezért szükség van arra, hogy szakemberektől és más édesanyáktól, szülőtársaktól tanuljanak, informálódjanak vagy csak együtt töltsenek hasonló cipőben járókkal némi időt. Ami egyben kikapcsolódás is számukra. 

„Elsősorban várandósoknak szólna ez a program, de a saját igényeinkhez is igazítva formáljuk, mert szeretnénk a nagyobb gyermekes édeasnyákat is megszólítani és nekik is programokat ajánlani. Ezért ez a hét többről is szól, lesz például pszichológus, aki arról beszél, hogyan kommunikáljunk a családban, hogyan kezeljük a stressz-helyzeteket kisebb-nagyobb gyerekekkel vagy, hogy hogyan segíthet a nagymama? Dr. Katona Kornélia orvos, betegjogi képviselő beszél például arról, hogy milyen jogai vannak a betegeknek, hová fordulhatnak, ha sérülnek a jogaik, stb. Az öt napban nagyon sokféle program van, ezért egyaránt várjuk a kismamákat, várandósokat, frissen szült anyukákat, olyanokat, akiknek már vannak gyermekeik, de még szeretnének, mindannyiuk számára lesznek új és érdekes információk a tervezett előadásokban, amelyekkel segíteni tudunk nekik.” - vázolta Zsíros Zsófia.

Az egyik édesanya, aki ma már aktívan részt vesz az egyesület munkájában is, Póczos-Sarnyai Krisztina intim medical tréner és dúla elmondta, hogy a pandémia előtti három évben megszervezett alkalmakon  is ott volt, „programra betévedő anyukaként”, és azt tapasztalta, hogy nagyon sok felgyülemlett félelmet oszlattak el benne az akkori előadások. Illetve nagyon sok olyan dologra világítottak rá, olyan témákat nyitottak fel, amelyekről nem is tudott vagy nem kerültek előtérbe, a családdal, egészségügyi kérdésekkel, alternatív szüléssel és egyebekkel kapcsolatban. „Ezek a foglalkozások segítettek nekem, ezért elkötelezett híve vagyok annak, hogy ezt a tudást továbbadjam. Ennek hatására végeztem el egy gátizomtorna-tréneri tanfolyamot, amit azóta oktatok, nőknek és férfiaknak is, mert a férfiaknak is vannak ott fejleszthető izmaik. Valamint dúlaként is támogatom a szülő nőket, kismamákat, testi és lelki vonalon is.” - tudtuk meg Krisztinától az első napon, aki szívből ajánlja a heti programokat minden szülőtársnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában