Választás 2022

2022.04.01. 07:30

Választási tudnivalók az érvényes voksokhoz

Összefoglaljuk az április 3-án 6–19 óra között tartott országgyűlési választással és országos népszavazással kapcsolatos legfontosabb technikai jellegű információkat, hogy érvényesen nyilváníthassa ki akaratát.

Forrás: MTI

Kik szavazhatnak? Minden nagykorú (tehát a 18. életévét betöltött, vagy annak betöltése előtt házasságot kötött) magyar állampolgár, kivéve, akiket bíróság – bűncselekmény elkövetése vagy belátási képességének korlátozottsága/hiánya miatt – a választójogból kizárt. A választásra jogosultaknak kézhez kellett kapniuk a választói névjegyzékbe való felvételről szóló értesítést, amely tartalmazza a lakcímük szerinti szavazókört is, ahol a voksolhatnak.

 

Hol szavazhat az országban? A magyarországi lakcímmel rendelkezők elsődlegesen a lakcímük szerinti szavazókörben, amely az értesítésen szerepel. Az átjelentkezők ott, ahová a kérelmüket jóváhagyták. (Az átjelentkezési határidő már letelt.) Szavazni április 3-án 6 órától 19 óráig lehet.

 

Ki kérhet mozgóurnát? A mozgásában egészségi állapota vagy fogyatékossága, illetve fogva tartása miatt gátolt választópolgár. A kérelmet személyesen legkésőbb péntekig lehetett benyújtani a helyi választási irodához, elektronikus azonosítással elektronikus úton április 3-án 12 óráig még kérhető a szavazatszámláló bizottságtól. A mozgóurnát a szavazatszámláló bizottság két tagja viszi a megadott címre.

 

Milyen iratok kellenek a szavazáshoz? Érvényes, a személyazonosságát igazoló okmány (személyi igazolvány, útlevél vagy vezetői engedély) és lakcímkártya. Fontos tudni, hogy járványhelyzetben kiadott kormányrendelet értelmében a 2020. március 11. napján vagy azt követően lejárt személyi igazolvány, útlevél és vezetői engedély 2022. június 30. napjáig érvényesnek számít.

 

Hány óráig lehet szavazni? Április 3-án 19 óráig, de a 19 órakor sorban álló választópolgárok még szavazhatnak. 19 óra után már nem lehet beállni a sorba. 

 

Hány darab szavazólapot kapunk? Összesen hármat. Kettőt az országgyűlési képviselők választásához, amely egyfordulós, a választópolgárok az egyiken a választókörzetük egyéni képviselőjéről dönthetnek, a másikon országos pártlistára szavazhatnak, kivéve a nemzetiségi választókat, akik párt helyett a nemzetiségük listájára voksolhatnak.

 

A harmadik szavazólapon az országos népszavazásra bocsátott négy kérdésben dönthetnek a választók az „igen”, vagy a „nem” fölötti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal (X vagy +).

 

Hogyan lehet érvényesen szavazni?

 

– Érvényesen szavazni csak a hivatalos, a szavazatszámláló bizottság által lepecsételt szavazólapon lehet és kizárólag a szavazólapon szereplő jelöltre és listára.
– A felsorolt jelöltek, listák közül csak egyet lehet választani, több választás esetén a szavazat érvénytelen lesz.
– Érvényesen szavazni a jelölt neve melletti, illetve a pártlista neve feletti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal lehet (X vagy +).
– Kitöltésük után mind a három szavazólapot a szavazóurnába kell dobni. Borítékba helyezésük nem kötelező, csak azoknak, akik átjelentkezéssel szavaznak; ők zöld borítékot kapnak, és azt le is kell zárniuk – csak a lezárt borítékban elhelyezett szavazólapjuk érvényes.

 

Kampánycsend nincs, azonban…

A korábban ismert kampánycsend már nincs, de a szavazás napján, április 3-án:

– Tilos választási gyűlést tartani!
– Televízióban és rádióban tilos politikai reklámot közzétenni!
– A szavazókör bejáratától számított 150 méteren belül közterületen tilos bármiféle kampánytevékenységet folytatni!
– A korábban kihelyezett kampányeszközöket, például plakátokat nem kell eltávolítani, ennek a választást követő 30 napban kell megtörténnie.
– Mozgóurna igénylésére és a szavazóhelyiséghez történő szállításra nyilvános felhívás sehol nem tehető közzé, szavazóhelyiséghez autóbuszos személyszállítás nem végezhető.

 

(A borítóképen: Miután az akaratának megfelelő helyeken ikszelt, mind a három szavazólapot a szavazóurnába kell dobni)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában