Országgyűlési választás

2022.04.05. 14:00

Választás 2022: Végeredmény később lesz

Minden jogi határidőt figyelembe véve akár hetekbe is telhet, mire kihirdethetik az országgyűlési választás végeredményét.

ÉM

A vasárnap késő esti, hétfő hajnali eredmények alapján a Fidesz–KDNP nyerte a 2022-es országgyűlési választást, vélhetően kétharmados többséggel. A kormányerők 135 mandátumot gyűjtöttek közel százszázalékos feldolgozottságnál (megyénk mind a hét egyéni választókerületében a kormányzó pártok jelöltjei nyertek – a szerk.), az Egységben Magyarországért hatpárti összefogás 56 mandátumot szerzett, a Mi Hazánk Mozgalom hetet, míg a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata egyet.

 

 

 

Ezek a választási eredmények azonban nem tekinthetők véglegesnek, hivatalosnak pedig pláne nem. Az úgynevezett jogi eredményt csak a külképviseleteken leadott szavazatok hazaszállítása és a levélszavazatok megszámlálása után állapítják meg: az egyéni választókerületeknél legkésőbb április 9-én, míg a választás országos eredményét legkésőbb április 22-én. A választás szabályai szerint vasárnap éjszaka addig kellett a szavazatokat számlálni, amíg kétszer egymás után nem jött ki ugyanaz az eredmény. Az így megállapított eredmény ellen nem lehet fellebbezni, ám meg lehet támadni a helyi választási bizottság eredményt megállapító döntését. A helyi választási bizottságok összegzik a jegyzőkönyvi eredményeket, és megállapítják, hol ki nyert. Ez az a döntés, ami ellen fellebbezni lehet.

 

Háromnapos etapok

 

A fellebbező kötelezettsége, hogy megjelölje a törvénysértést, és azt bizonyítsa is. Erre három nap áll rendelkezésére, a területi választási bizottságnál kell jelentkezni, ahol szintén három nap alatt bírálják el a panaszt. Amennyiben itt is döntés van, három napon belül lehet fellebbezni, és a bíróságnak megint csak három napja lesz arra, hogy a jogerős végeredményt megállapítsa. Ha úgy tudnak dönteni a fellebbezésről, hogy újra kell számlálni a voksokat, erre hat nap áll rendelkezésre.

 

Az egyéni választókerületi választási bizottság határozata elleni fellebbezést első fokon a Nemzeti Választási Bizottság bírálja el.

 

 

(A borítóképen: A helyi választási bizottság döntése ellen fellebbezni lehet. Fotó: MW)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában