Kirakodóvásár

2022.04.11. 14:00

Újra élt és lüktetett a régi vásártér Tokajban vasárnap

Országos állat- és kirakodóvásárt tartottak virágvasárnap Tokajban.

ÉM

A vásártartás joga komoly kiváltságnak számított a középkorban, hiszen nemcsak bevételt, hanem azzal együtt bizonyos függetlenséget is jelentett az érintett települések számára. Tokajban már Mária Terézia idején meglehetősen jelentős, országos hírnévnek örvendő vásárok voltak. Legutóbb 18- 20 éve rendeztek a városban országos szintű állat- és kirakodóvásárt. A hagyományt a Tokaj Kincsei Egyesület elevenítette fel újra, mert szerintük a kis- és közepes településeken még él a hagyománya annak, hogy a piacra, a vásárba nemcsak vásárolni, hanem találkozni is járnak az emberek.
 

Igazi vásári forgatag 
 

A virágvasárnapi forgatagban mintegy 120 árus kínálta portékáit Tokajban, a Ladányi úti régi vásártéren, ahol állat ezúttal csak mutatóban volt látható, ám ahová tömegével érkeztek vásárlók, látogatók az ország szinte minden tájáról. 

 

Megláttam egy csörgőalma-facsemetét, és nem tudtam neki ellenállni 

- Szabóné Margó

 

Farkas Béla, a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület fafaragója meghívásra, már reggel 6 órakor megérkezett Miskolcról, hogy időben kipakolja mestermunkáit, amelyekből ottjártunkkor még nem sok kelt el, de nem bánta, mert a hangulat nagyon jó volt, az emberek jöttek-mentek, ettek-ittak, nevetgéltek, jól érezték magukat, a standért pedig meghívottként nem kellett fizetnie. 

Szabóné Margó Tokajban lakik. Szerinte meglepően sokan látogattak ki a térre. Ő ültetni való virágért érkezett, de meglátott egy csörgőalma-facsemetét, aminek nem tudott ellenállni, s azt is megvette, amivel régi vágya teljesült. A fa a gyermekkorára emlékezteti, s reméli, még megéli, hogy megkóstolhassa gyümölcsét. 

Kerekes Sándor, a Tokaj Kincsei Egyesület vezetőségi tagja az Észak-Magyarországnak elmondta, hogy összesen 160 kereskedő jelentkezett árusításra, de nem adták meg mindenkinek a helyhasználati engedélyt azért, hogy ne legyen egyszerre túl sok olyan árus a területen, akik ugyanazt a portékát kínálják. Ezzel a szabályozással azt szerették volna elérni, hogy minden kereskedőnek megérje Tokajba eljönni. Akik most kimaradtak, jöhetnek majd legközelebb, ami a tervek szerint idén októberben várható. 
 

(A borítóképen: Eladóban és vásárlóban sem volt hiány a vásáron)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában