Jégkármérséklő rendszer

2022.04.19. 12:30

Segítenek mérsékelni a jégkárokat

Elkezdődött az idén is a jégkármérséklő rendszer védekezési időszaka április 15-én. A Magyarországon működő időjárás-befolyásoló rendszert a mezőgazdasági területeken okozott jégkárok csökkentésére hozták létre hazai, illetve uniós forrásból. Minden évben bizonyos időszakban üzemel. A védekezési időszak április 15-én kezdődött. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országosan üzembe helyezte 986 talajgenerátorát, amelyből 80 a gyakorta szélsőséges időjárású Borsod-Abaúj-Zemplén megyében nyújt védelmet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat által kiadott figyelmeztetések alapján az automata jégkármérséklő talajgenerátorok acetonos ezüst-jodidot bocsátanak ki a légkörbe, és ez az anyag kettő-háromezer méteres magasságban létrehozza a mesterséges lecsapódási pontokat, amelyen apró szemű jégdarabok alakulnak ki. Az így képződött jégszemek sokkal kisebbek, mint a természetes úton képződöttek, ezért a levegőben, földet érés közben elolvadnak, vagy ha nem, akkor is sokkal kisebb kárt okoznak a növényekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában