Hagyomány

2022.04.24. 15:00

Májuskosarak kiállítva és versenyben is

Hétvégén is látogatható Arnóton az a kiállítás és verseny, amelynek középpontjában a májuskosarak állnak.

ÉM

Bánné dr. Gál Boglárka a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyûlés Elnöke, Dr. Üveges István polgármester és a gyõztes Szabó Lajos

A májuskosarat mint nemzeti értéket a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktár Bizottság 2017-ben felvette a megyei értéktárba. A IV. Borsod Megyei Májuskosár Kiállítás és Verseny vasárnap 16 óráig várja majd a látogatókat. Májusfa állításáról már a 15. században maradtak fenn emlékek. A májuskosarak átadása pedig mint népszokás hazánk teljes területén, sőt Európa nagy részén is ismert. Magyarországon május elsejéhez kötődik ez a szokás. Az udvarló fiú május elsejét megelőző este, az alkonyati órákban juttatta el májuskosarát választott párjának a lányos házhoz. A kosarat nem az udvarló fiú vitte, hanem az úgynevezett „kosárvivők”. A „kosárhozókat” pedig illett megvendégelni bőségesen étellel, itallal. 

A májuskosárversenynek és -kiállításnak már hagyománya van Arnóton, idén negyedik alkalommal rendezték meg.

A kiállítás házigazdájaként dr. Üveges István polgármester nyitotta meg az eseményt, majd Oláh István rendezvénydekoratőr, a kiállítás ötletgazdája tartott előadást a májuskosár történetéről. A zsűrizés után a díjakat Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke adta át. 
 

(A borítóképen: Pénteken a díjakat is átadták a legjobban sikerült kosarakért)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában