Időskorúak

2022.03.25. 13:30

Rezsicsökkentésből laptop és zongora

Idős embereket kérdeztünk arról, mit gondolnak a saját helyzetükről.

Balogh Csilla

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Shutterstock

Keresztes Józsefné 82 éves, nagycsaládos nyugdíjas, 5 gyermek édesanyja, 21 gyermek nagymamája és 20 gyermek dédnagymamája. Családja az élet minden területén érzi a kormány támogatását. „Én a nyugdíjasokat érintő különböző kedvezmények és juttatások révén, a gyerekeim és az unokáim pedig a családokat, a gyerekes szülőket érintő támogatások révén” - hangsúlyozta portálunknak. A rezsicsökkentéssel kapcsolatban kiemelte: mindenki élvezi az előnyeit, az egyedülállók, a családosok, a nyugdíjasok, hiszen komoly mértékű megtakarítást jelent a háztartásoknak, ő a havonta félretett különbözetből vásárolt magának egy laptopot és cserélte le a régi pianínóját egy jobb márkájú, használt zongorára.

 

„74 éves egyedülálló, nagyon boldog nyugdíjas vagyok”, mondta Magyaródi Ferencné. „Amikor megkaptam az emelt nyugdíjam dupla összegét nagyon boldog voltam, de nemcsak én, hanem mindenki más érintett a környezetemben. Nagy fájdalmunkra a Bajnai-kormány elvette tőlünk a 13. havi nyugdíjat, ezért végtelenül hálás vagyok, hogy a jó Isten kegyelméből és az Orbán-kormány döntése eredményeképpen azt visszakaptuk, és nem csak azt az összeget, amit elvettek, hanem annál jóval többet. Ez a pénz nagyon sok embernek, nagyon sokat jelent. Nem mindegy, hogy a kenyérre mi kerül, párizsi vagy sonka, zsír vagy vaj" - mutatott rá Magyaródi Ferencné.

 

Engel Józsefné is hasonló véleményen van: „82 éves múltam. 55 éves koromban mentem el nyugdíjba nagyon alacsony összeggel, mert segítő családtagként voltam bejelentve a vállalkozásunkba, és akkoriban még meg volt szabva, hogy mennyi járulékot fizethetek magam után, nem választhattam magasabb összeget, hogy több legyen a nyugdíjam. Én csak köszönettel tartozom az Orbán-kormánynak a nyugdíjprémiumért, a nyugdíj-kiegészítésért, hogy mindig az inflációt meghaladó mértékben emelték a nyugdíjakat. Engem nagyon kisegítenek az emelések, a korrekciók, a pluszjuttatások. Ha megmarad ez a rendszer, akkor én ezzel meg leszek elégedve. A pluszpénzekből tervezni tudok. A februárban kapott 13. havi nyugdíjból pedig el tudok menni nyaralni. Nem költök feleslegesen, gondosan vásárolok és mindenem megvan, amire szükségem van.”

 

„Mivel nem voltam az akkori rendszer kegyeltje, mert egyházi iskolában érettségiztem, ideológiai alapon 2002-ben, a Medgyessy kormány idején nyugdíjba küldtek.”, mesélte dr. Horváth Tiborné. Gyorsan hozzá is tette: „Sajnos akkor a szorzók nagyon alacsonyak voltak, s hiába voltam vezető beosztásban, a nyugdíjam mégis kevesebb lett, mint a beosztottaimnak. Ezért aztán a nyugdíjazásom után félállást vállaltam. Aztán 2010 után olyan rendszer jött, amely biztosítja, hogy a nyugdíjasok ne járjanak rosszul, úgyhogy én teljesen meg vagyok elégedve az intézkedésekkel, jó az iránya: 2010 óta folyamatosan emelkednek a nyugdíjak. Ha valaki odafigyel arra, hogy mire költ, rendszeresen vezeti a bevételeit és a kiadásait, akkor ki tud jönni a pénzéből.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában