Miskolc

2022.03.29. 17:30

Menekültek a plébániákon

Ukrajnai családokat és dél-amerikai egyetemistákat fogadtak be miskolci katolikus közösségek.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

Az egyházak segélyszervezeteiken keresztül azonnal reagáltak az orosz–ukrán háború okozta humanitárius válságra. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által meghirdetett nagyböjti tartósélelmiszer-gyűjtést idén a legtöbb helyen a menekülteknek ajánlják fel. Emellett több helyi közösség fogadott be embereket. 

 

Húsz férőhelyes szállás 

 

A selyemréti közösségi házban Ukrajnából érkező ecuadori egyetemi hallgatókat szállásoltak el. 

 

– Két külföldi csoport szállt meg nálam. Az első ecuadori menekültekből verődött össze, akik a neokatekumenális út lelkiségi mozgalom egri misszionáriusán keresztül jutottak el hozzám – számolt be Skublics Máté atya, a miskolc-selyemréti Szent István király templom plébánosa. – A háború kitörése utáni éjjel érkezett meg a zömében egyetemi hallgatókból álló csoport. Egy héten belül továbbutaztak Nyugat-Európába és az ecuadori követség segítségével saját hazájukba. A következő társaság az ő ukrán ismerőseikből állt. Öt rokonságban álló asszony és négy gyermek jött néhány napra. Jelenleg is kész vagyunk további menekülteket befogadni a közösségi házba, ahol 20 szabad ágy áll rendelkezésre. Továbbá a plébánián a karitászcsoport tartós élelmiszert gyűjt a templom bejáratához kitett dobozban. 

 

A gyűjtésbe a miskolci Mindszenti plébánia és a diósgyőri plébánia is bekapcsolódott. 

 

– Vasárnaptól vasárnapig mindennap lehet hozni a tartós élelmiszereket a plébániai tanácsterembe – fejtette ki Juhász Ferenc atya, a Mindszenti templom plébánosa. – Ezeket regisztráljuk és csomagoljuk. Amikor összegyűlik egy szállítmány, akkor elvisszük a saját mikrobuszunkkal a karitász valamelyik határ menti gyűjtőpontjára. A plébánia melletti Glória épületben található tágas lakásba menekült családot is be tudunk fogadni. Ide szívesen elszállásolunk átmenetileg akár 8-10 embert is. 

 

– Az elmúlt két hétben 500 ezer forintot gyűjtöttünk össze az ukrajnai menekültek számára, amit a karitászon keresztül eljuttatunk a barabási gyűjtőpontra. A tartósélelmiszer-gyűjtés pedig már több hete folyamatosan tart nálunk – mondta Marosi Balázs atya, a diósgyőri Szűz Mária Szent Neve-templom új plébánosa. – Hamarosan érkezik a közösségi házunkba egy kilencgyermekes, nevelőszülőkből álló család. A plébániára körülbelül tíz főt tudunk befogadni átmenetileg. 

 

Szűkös férőhelyük ellenére befogadtak egy menekültet a Búza téri görögkatolikus parókián is. 

 

– Szállást adtunk egy asszonynak, akinek a férje kórházban van, de jelenleg nincsen pluszszállásunk. Ha egyénileg megkeresnek minket, akkor igyekszünk segíteni – tudatta Szemerszki Mihály atya, a Búza téri görögkatolikus székesegyház parókusa. – Az egyházmegyei karitászon keresztül mi is szervezünk tartósélelmiszer-­gyűjtést. Az adományokat a templomban, illetve a parókián lehet leadni.

 

(A borítóképen: A Katolikus Karitász adományraktára)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában