Sajókeresztúr

2022.03.06. 12:00

Alkatrészgyárat adtak át

Megkezdte működését az ARAGO Green Technologies Kft.

PN

Forrás: Vajda János

Európában évente mintegy 3 milliárd darab pótalkatrészt gyártanak. Ezek jelentős mennyiségű alapanyagot, energiát igényelnek, és nem utolsósorban hulladékot generálnak. Erről is beszélt Orosz Tamás, az ARAGO Green Technolo­gies ügyvezetője a gyáravatón. Modern technológiával, szakszerű folyamatokkal a régi szerkezetek akár 85 százaléka megmenthető. – Ez a technológia és szakértelem már itt van Magyarországon, Sajókeresztúron. Folyamataink során az új termék jellemzőivel szinte teljesen megegyező, újragyártott alkatrészeket kapunk, melyek élettartama megegyezik az újakéval – hangsúlyozta Orosz Tamás. 

 

Tízmilliárd forint 

 

– Büszkék lehetünk, hogy szinte minden hónapban egy új beruházást tudunk bejelenteni – kezdte köszöntőjét Csöbör Katalin országgyűlési képviselő. A mostani gyárát­adásról szólva elmondta, hogy a sajókeresztúri fejlesztés megközelítőleg 10 milliárd forintból valósult meg, melyhez a magyar állam csaknem 4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással járult hozzá. Az első időszakban több mint 60 embernek adnak munkát, ez a létszám idén akár 180 főre is duzzadhat, egy éven belül pedig elérheti akár a 220 főt is a foglalkoztatottak száma. – Már 2010-ben az volt a célunk, hogy a térségbe komoly infrastrukturális fejlesztést hozzunk – emelte ki Csöbör Katalin. Az országgyűlési képviselő beszélt a Miskolcot elkerülő szakasz megépítéséről és az ősszel átadott M30-as autópályáról is: – A Miskolcot Kassával összekötő pályaszakasszal megépült a Via Carpatia teljes magyarországi hálózata, amellyel most már nemcsak a közlekedés gyorsult fel, hanem összekötötte a két nagyvárost is egymással. 

A magyar kormány elmúlt 12 éves munkájáról is szólt Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese. – A kormányzati intézkedések Magyarországot – gazdasági versenyképességét tekintve – az akkori versenyképtelen és eladósodott helyzetéből felemelték, és a régió egyik vezető gazdasági erejévé tették. A számok igazolnak bennünket, szinte minden gazdasági mutatóban az élvonalban vagyunk – húzta alá Magyar Levente. – Borsod-Abaúj-Zemplén megyében jelenleg 66 gazdaságélénkítő beruházás zajlik. Ezeket mind a pandémia időszaka alatt indítottuk. A megyében elindult fejlesztések összértéke 55 milliárd forint, és mintegy 31 ezer munkahely megőrzéséhez járulnak hozzá a magyar állam anyagi támogatásával. A 66 beruházásból hat projektet befektetési ügynökségünk finanszírozott, amelyeknek összértéke hozzávetőleg 200 millió euró, és további 500 munkahelyet teremtenek – foglalta össze a miniszterhelyettes.

 

A miskolci reptérről

 

A régió gazdasági infrastruktúrájából hiányzik egy repülőtér. Néhány mondat erejéig erről is beszélt Magyar Levente miniszterhelyettes a sajókeresztúri gyáravató ünnepségen. – A Miskolc környéki repülőtérprojekt előkészítése zajlik jelenleg is – hangsúlyozta a politikus, aki utalt a közelgő választásokra is. – Ha ez a kormány marad, akkor ebben a térségben egy új repülőtér létesítéséért mindent meg fogunk tenni – tette ­hozzá.

 

(A borítóképen: Orosz Tamás és Csöbör Katalin a gyárlátogatáson)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában