Március 15

2022.03.15. 12:00

A kokárdát örömmel tűzik fel a legkisebbek is

Ez az ünnep áll a legközelebb a gyerekekhez, a kokárda, a huszárok és verbunkosok felkeltik az érdeklődésüket.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Nagy-Hankó Krisztina

A március 15-ei ünnepre hangolódás, az ismerkedés már óvodáskorban elkezdődik, amikor a gyerekek kokárdát hajtogatnak papírból vagy zászlót színeznek nemzeti trikolórra.

 

Aztán a kis kezek által készített zászlókat kitűzik Kossuth Lajos vagy Petőfi Sándor szobrához.

 

A Nemzeti dal néhány sorát vagy a „Kossuth Lajos azt üzente…” dallamait már egy 5 éves gyermek is tudja. Ezt a tudást hozzák az iskolába – mondta Szádeczki Marianna, a Vörösmarty Mihály Katolikus Általános Iskola és Óvoda igazgatóhelyettese.

 

Hozzátette: nemzeti ünnepeink közül ez áll a legközelebb a kicsi gyerekekhez, általában erről tudják a legtöbbet. Az iskolában minden évben egy évfolyam vállalja, hogy műsort állít össze és ad elő az ünnepségen. Ebben az évben a hatodik évfolyamé volt a feladat – fűzte hozzá az igazgatóhelyettes.

 

Az előadásban olyan dalok és versek szerepelnek, amelyek segítik annak a megértését, mit ünneplünk ezen a napon. Azt tudják már az elsősök is, hogy a magyarok harcoltak a szabadságukért, hiszen a tanórákon a pedagógusok játékosan, vizuális technikák segítségével építik be a tananyagba az ismereteket.

 

Bátor fiatalok

 

A március 15-ét megelőző héten minden alsós osztály megismerkedik a nemzeti jelképekkel. A kicsi gyerekek életében fontos szerepe van a színeknek, a trikolór jelentését is megtanulják ilyenkor – tájékoztatott Beluzsárné Torkos Erzsébet, a Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnázium tagintézmény-vezetője.

 

Hozzátette: különböző technikákkal zászlót és kokárdát készítenek, amelyet haza is vihetnek.

 

Így a kisiskolás otthon is beszélgethet erről a családban, és az ismereteit így is tudja bővíteni. Petőfi Sándor nevével és a Nemzeti dal refrénjével találkoznak először a gyermekek, de ahogyan cseperednek, egyre több történelmi eseménnyel és személlyel ismerkednek meg. Megtanulják, hogy a „márciusi ifjak” olyan bátor fiatalok voltak, akik sokat tettek a hazájukért.

 

(A borítóképen: Faliújság ünnepi díszben az egyik miskolci óvodában)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában