Pályázat

2022.02.23. 16:00

Újabb óvodák lettek zöldek

Először, másodszor és harmadszor pályázó intézmények is megkapták a címet.

ÉM

2021-ben tizenötödik alkalommal hirdették meg a Zöld Óvoda minősítő címre vonatkozó nyílt pályázatot, amelyen a meghirdetett kategóriákban összesen 190 óvodai feladat­ellátási hely nyerte el a minősítést. Az újabb sikeres pályázókkal együtt országszerte már több mint 1000 intézményben nyílik lehetőség a gyermekek környezettudatos nevelésének és szemléletének megalapozására. 2021-ben 42 óvoda először, 43 másodszor, 69 harmadszor pályázott sikeresen, 5 pályázó a Címmegtartó Zöld Óvoda és 31 az Örökös Zöld Óvoda címet kapta meg. Megyénkből hét intézmény is a címet nyerő óvodák között van. 

 

Fontos a környezeti nevelés 

 

Az okleveleket az Agrárminisztériumban vehették át az érintett intézmények vezetői, képviselői, ahol Rácz András, a minisztérium környezetügyért felelős államtitkára hangsúlyozta: kiemelt feladatnak tekintik a környezeti nevelést, a tárca számos programja segíti a környezettudatos gondolkodásmód kialakulását, a szemléletformálást és a fenntartható életmód alapelveinek megtanulását. 

 

Rácz András kiemelte, hogy a Magyarországon az Agrárminisztérium fenntartásában működő tíz nemzeti park kiváló lehetőségeket biztosít a környezeti nevelés terén. Éves szinten 1,6 millió látogatót fogadnak a nemzeti parkokban, ahol a környezeti nevelési programjaikon mintegy 200 ezer gyermek vesz részt. 

 

Az államtitkár úgy fogalmazott, másik kiemelt bástyánk a környezeti nevelésben a Magyar Mezőgazdasági Múzeum, amely többek között a 15 éves múltra visszatekintő Magyarországi Zöld Óvodák Hálózatának is otthont ad. Az akkor 109 intézménnyel induló program mára a tízszeresére nőtt, így összesen 1075 óvoda tartozik a hálózatba – egészítette ki. 

 

A 2021-es címnyertesek között van megyénkből az először pályázók kategóriájában a Hernádkak Községi Óvoda, a másodszor pályázók között az Encsi Csoda-Vár Óvoda 1. Sz. Tagóvodája és a Hernádnémeti Napközi Otthonos Óvoda és Bölcsőde, míg a harmadszor pályázók között az Encsi Csoda-Vár Óvoda és Bölcsőde 2. Sz. Tagóvodája, a Felsőzsolcai Napközi Otthonos Óvoda és a Felsőzsolcai Napközi Otthonos Óvoda Szent István úti telephelye is. Címmegtartó Zöld Óvoda címet nyert a Fonyi Óvoda.

 

(A borítóképen: Oklevelet is kaptak a zöldóvodák)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában