Pályaválasztás

2022.02.18. 20:00

Lejárt a jelentkezés határideje - Hogyan tovább?

Az Észak-Magyarország az érintetteket kérdezte a pályaválasztás nehézségeiről, a fiatalok jövőbeni terveiről.

Apagyi Beáta

Soltészné Bodzás Judit magyar-francia szakos tanár. Fotó: Bujdos Tibor

 

 

Maradnak a megyehatáron belül

 

Flaskó Attiláné, a Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakképző Iskola vezetője elmondta, iskolájukban egy gimnáziumi, benne emelt óraszámú angol nyelvi oktatásban részt vevő, egy informatikai, környezetvédelmi és egy pedagógiai szakgimnáziumi osztály végez.

 

– Diákjaink leginkább nálunk maradnak technikusi képzésen, vagy egyetemre mennek. Előfordul, hogy más, érdeklődésüknek megfelelő szakmát szeretnének tanulni, jellemzően a megyehatáron belül. A felsőoktatási intézményt választók körében a Miskolci Egyetem nagyon népszerű, de többen jelentkeznek Egerbe, Debrecenbe is. Mivel folyamatosan nyomon követjük érdeklődésüket, tanulmányi előmenetelüket, már az első tanévtől elképzeléseik, jövőképük ismeretében irányítjuk figyelmüket a továbbtanulási lehetőségeikre. Monitorozzuk a változásokat, segítjük őket ezek megismerésében, és érettségi felkészítők szervezésével tesszük lehetővé a sikeres érettségi megszerzését, az emelt szintű vizsgákon való eredményes szereplést. Ezenkívül teret engedünk a felsőoktatási intézmények bemutatkozására. Rendszeresen vendégeink a Miskolci Egyetem karainak képviselői, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola, a Görögkatolikus Felsőoktatási és Kulturális Diákotthon munkatársai – hangsúlyozta az intézményvezető.

 

Követik a szülői mintát

 

– A 28 fős osztálynak körülbelül a fele jelentkezik valamilyen felsőoktatási intézménybe, közülük többen is a Miskolci Egyetemet választják – árulta el Soltészné Bodzás Judit, a Kossuth Lajos Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnázium magyar és általános tagozatos végzős évfolyamának osztályfőnöke. – Akik nem így tesznek, azok kihagynak egy évet a jelentkezés előtt, hiszen úgy gondolják, hogy az ahhoz szükséges emelt szintű érettségi egyelőre túl nagy falat lenne nekik. Mások inkább valamilyen szakma elsajátítását tervezik. Azt gondolom, hogy nagyon kevés fiatalnak van konkrét elképzelése a jövőjét illetően. Döntésüket általában a szülői minta, a felnőttek tanácsai határozzák meg, vagy sodródnak az árral – osztotta meg tapasztalatait a pedagógus. – Az iskola próbál segítséget nyújtani, a vezetőség például előadásokat tartott a végzős osztály számára, ahol felvázolt minden továbbtanulással kapcsolatos lehetőséget. Továbbá tartottunk pályaválasztási napot is, amikor vendégül láttuk az egyetemek képviselőit, akik meséltek az általuk választott intézménnyel, szakkal kapcsolatos tapasztalataikról – tette hozzá.

 

Kollégája, Üveges Tamás így nyilatkozott:

 

– Osztályfőnökként a négy év alatt szorosabb kapcsolatot sikerül kialakítanunk a tanulóinkkal, ennek köszönhetően tisztában vagyunk azzal, hogy ki milyen beállítottságú, mi az erőssége, gyengesége. A lényeg, hogy ne erőszakosan tereljük őket egy irányba, hanem mutassuk meg a lehetőségeiket. Tizennyolc éves diákokról beszélünk, akiknek az életében a pályaválasztás nagyon nehéz döntés. Viszont a jelenlegi oktatási rendszernek van egy különösen jó oldala, mégpedig az, hogy ha valaki egy év múlva rájön, hogy a korábban általa választott szak nem neki való, nem dől össze a világ, könnyen változtathat, továbbléphet új irányok felé. A másik javaslatom a korosztály számára, hogy ha tehetik, érettségi után ne rögtön a munka világát válasszák, mert kiesve a tanulás ritmusából nehéz lesz a visszatérés – folytatta. Az osztályomban tanulók számára – elmondásuk alapján – nem vonzóak a távolságok, a legtöbben a régió felsőoktatási intézményeiben tanulnának, a Miskolci Egyetemet választják – mondta Üveges Tamás.

 

Így tett az osztályába járó Orosz Angéla is, aki a gyógypedagógia szakot jelölte meg. Azt emelte ki: saját döntésében a körülötte lévő felnőttek is megerősítették.

 

Határozott terv

 

A végzés előtt álló Ládi Bálint elsőnek a Debreceni Egyetem pszichológia szakát jelölte meg.

 

– Már negyedik éve tanulom a pedagógia szaknak köszönhetően. Ez idő alatt számos kutatásban vehettem részt kutatásvezetőként. Annyira megtetszett ez a terület, hogy most már biztos, ebben az irányban szeretnék további ismereteket szerezni az egyetemi képzés segítségével. Rengeteg pont szükséges a bekerüléshez, éppen ezért két tárgyból is emelt szintű érettségit fogok tenni – mesélte a fiatal fiú. – A döntésben segítségemre voltak az online nyílt napok, valamint a fővárosban megrendezett Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás, ahol részt vehettem, érdeklődhettem, rövid betekintést nyerhettem az egyetemek életébe – emelte ki.

 

(A borítóképen: Soltészné Bodzás Judit végzősök osztályfőnöke. Előadásokkal, pályaválasztási nappal próbáltak segíteni a döntésben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában