Támogatás

2022.02.06. 11:30

Falusi csok: Már szorítanak a határidők

A falusi csok június végéig, a babaváró hitel és az otthonfelújítási támogatás az év végéig igényelhető.

ÉM

Fotó: Ádám János

Több otthonteremtési támogatás igénylésének a határideje is közeleg, amit érdemes szem előtt tartani azoknak, akik ingatlanvásárláson gondolkoznak, építés, felújítás, korszerűsítés vagy bővítés előtt állnak. Ha az érvényben lévő kormányrendeletek nem változnak év közben, úgy 2022. június 30-ig van lehetőség a falusi családi otthon­teremtési kedvezmény (falusi csok) igénylésére, a babaváró hitel és az otthonfelújítási támogatás elérhetősége pedig 2022. december 31-én jár le. Bár a határidők meghosszabbításának lehetőségét már felvetette Orbán Viktor miniszterelnök, egyelőre ugyancsak ez év végéig igényelhető a csokhoz kapcsolódó lakásépítési áfa visszatérítési támogatása. Az új építésű lakások vásárlása esetében érvényben lévő kedvezményes, 5 százalékos áfa azonban csak akkor alkalmazható, ha az építési engedélyt ez év utolsó napjáig megszerezték, és az értékesítés 2026. december 31-ig megtörténik. 

 

„Amennyiben a véghatár­idők nem változnak, úgy a célzottan otthonteremtési vagy erre fordítható támogatások igénybevételére indított hajrá idén még biztosan nem engedi a negatív ingatlanpiaci folyamatok beindulását (azaz az árcsökkenést – a szerk.). A kedvezményes lakásáfa év végi határidejének hatására pedig a következő években szaporodhat meg a piacra kerülő új lakások száma, ezzel biztosítva a folyamatos utánpótlást a kínálati oldalon” – értékelte a pillanatnyi helyzetet Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. 

 

Több helyen változtak 

 

A kormányzati otthonteremtési támogatások igénylésének és felhasználhatóságának feltételei idén januártól számos ponton változtak. A módosítások elsősorban a csok és a lakásfelújítási támogatások felvételét és felhasználhatóságát könnyítették meg. Érintetlenül hagyták viszont az igénylésükre adott határidőket, ami végső lökést adhat azok számára, akik a 2019-től elérhető állami otthonteremtési program adta kedvezményekkel eddig nem éltek, legyen szó ingatlanvásárlásról, építésről vagy akár felújításról. 

 

A jelenleg érvényben lévő rendelet szerint júniusig érhető el az elmaradott régiók kistelepülésein igénybe vehető családi otthonteremtési kedvezmény, a falusi csok. Az elnyerhető maximum 10 millió forintnak a fele, 5 millió fordítható ingatlanvásárlásra, míg az összeg másik fele az épület renoválására, korszerűsítésére. A kisfalvakban élő emberek életminőségének javítását szolgáló támogatási program elindításának első évében az igénylők száma meghaladta a 11 ezret, legtöbben az északkeleti régióban, így Borsod-Abaúj-Zemplén megyében éltek a lehetőséggel. Az ingatlanforgalmazók azt tapasztalták, hogy 2021 végére lényegében elfogytak a falvakból a csokkal megvásárolható, viszonylag jó állapotú, felújításra érdemes lakóingatlanok. 

 

Legalább egy gyermek 

 

A vidéki otthonteremtési kedvezményt valamelyest pótolni tudja az év végéig elérhető otthonfelújítási támogatás, amely azoknak a családoknak szól, akik saját tulajdonú ingatlanukban legalább egy gyermeket nevelnek vagy várnak, és azt szeretnék korszerűsíteni, felújítani, komfortosabbá vagy akár energiatakarékosabbá tenni. A 3 millió forintban maximált támogatás azonban csak akkor igényelhető vissza utólag a Magyar Államkincstártól, ha a felújítás teljes költsége – a mintapélda szerint – eléri a 6 millió forintot, ebből pedig 4,5 millió forint az anyag-, 1,5 millió forint pedig a számlával igazolt munkadíj. Azaz: minimum 25-25 százalékos arányban vállalkozási díjat és anyagköltséget tartalmazó számlával kell rendelkezni hozzá. A kormányrendelet tételesen tartalmazza a támogatható tevékenységek körét, de általánosan elmondható, hogy minden gyakoribb kültéri és beltéri munkálatra igényelhető, ami egy otthon felújításánál, energetikai korszerűsítésénél felmerülhet. 

 

Egyszer vehetik igénybe 

 

Az otthonfelújítási támogatást minden család egyszer veheti igénybe, és ha eladják a lakást, nem kell visszafizetni. Ha pedig az ingatlan időközben gazdát cserél, és az új tulajdonos korábban még nem vette igénybe, akkor ő is igényelheti ugyanarra a lakásra. 

 

A fiatal házasoknak szabad felhasználásra kínált, akár 10 millió forintot elérő babaváró hitel felvételi lehetősége ugyancsak az év végéig adott. Az állami kölcsön egy gyermek megszületése esetén a futamidő végéig kamatmentes. A második gyermek születését követően három évig szüneteltethető a törlesztés, és elengedik a fennálló tőketartozás 30 százalékát. Három gyermek után a teljes tőketartozást törlik, vagyis a három gyermekkel bővült családok számára megszűnik a hitel visszafizetésének kötelezettsége.

 

(A borítóképen: Sokféle támogatást vehetnek igénybe a családok)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában