Tűzgyújtási tilalom

2022.02.22. 19:30

Ezer hektárnál több égett már le

Az elmúlt hetekben megszaporodtak a szabadtéri tüzek, megyénken elrendelték a tűzgyújtási tilalmat.

ÉM

Shutterstock/Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében idén jóval korábban köszöntött be az az időszak, amikor nő a szabadtéri tüzek száma, annak ellenére, hogy külterületen tilos a növényzet, a tarló és növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék nyílt téri égetése. A tüzek kialakulása szinte kivétel nélkül a felelőtlen emberi tevékenységgel függ össze, a helyzetet pedig csak rontja a nagyrészt csapadékmentes időjárás és az időnként feltámadó szél, tudatta a katasztrófavédelem.

 

Négyszáz feletti esetszám

 

A tűzzel érintett területek nagysága húsz négyzetmétertől ötven hektárig terjedt.

 

Zádorfalva határában az aggteleki katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltói küzdöttek a körülbelül huszonöt hektáron pusztító lángokkal.

 

Szentistván külterületén csaknem ötven hektárt érintett a tűz, ott a mezőkövesdi egységeknek kellett beavatkoznia.

 

Abaújkéren egy családi ház hátsó udvarán károkat is okoztak a lángok, amelyek tizenöt nagy méretű szénabálát érintettek.

 

A csapadék ellenére a tűzgyújtási tilalom megyénkben továbbra is érvényben van.

 

Tavaly a megyében több mint ezeregyszáz alkalommal avatkoztak be a hivatásos tűzoltók ilyen jellegű esemény miatt.

 

Ebben az évben ez az esetszám már négyszáz felett van, a leégett terület nagysága pedig meghaladta az ezer hektárt, tájékoztatta megkeresésünkre az Észak-Magyarországot a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság.

 

Leköti a tűzoltókat

 

A tűz pusztítása néhány négyzetmétertől akár száz hektárig is terjedhet, azonban az esetek többségében nem éri el a tízezer négyzetmétert, vagyis az egy hektárt. Az elhanyagolt, hátrahagyott területeken nagy intenzitással, kontrollálhatatlanul terjednek a lángok, különösen szeles időben.

 

A tűzoltók sok esetben csak gyalog tudják megközelíteni a helyszínt, és olyankor órákig kell dolgozniuk. Amennyiben ilyenkor egy jelentősebb esemény következne be, amely fokozott tűzoltói jelenlétet igényel, az éppen alkalmazásban lévő egységek később érnének oda.

 

A tavaszias és száraz időjárás esetén a kerti munkák részeként végzett zöldhulladék-égetés könnyen kiterjedt szabadtéri tűzhöz vezethet, amely a természeti és épített környezetet jelentősen veszélyezteti.

 

Minden esetben figyelembe kell venni a helyi szabályozásban foglaltakat, hiszen csak kivételesen engedélyezett a szabadtéri égetés, és külön szolgáltatás biztosítja a zöldhulladék elszállítását.

 

Amennyiben a települési önkormányzat lehetőséget biztosít a zöldhulladék égetésére, alapszabály, hogy a tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni. Már a tűzgyújtás időpontjában álljon rendelkezésre a tűz eloltásához szükséges eszköz, amely lehet akár vödörben, hordóban lévő víz, vagy a kerti locsolótömlő. Egy lapát segítségével könnyen kialakítható a földtakarás, megszüntethető a parázslás. A tűz továbbterjedését legtöbbször a szél okozza, ezért ha feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni.

 

A szabadtéren keletkező tüzek másik gyakori oka az eldobott égő cigarettacsikk.

 

Óvatosan a csikkel!

 

A tüzek megelőzése és a természet védelme érdekében kiránduláson, túrázáskor a csikket ne dobják el, gyűjtsék össze megfelelő, nem éghető anyagú, hordozható tárolóban.

 

Szabadtéren minden tüzet úgy kell eloltani, hogy ne tudjon visszagyulladni. Ennek érdekében a legjobb módszer, ha vastag föld- vagy homoktakarással zárjuk el a levegőtől.

 

Fontos, hogy aki tüzet észlel, haladéktalanul jelezze az egységes segélyhívó 112-es telefonszámon, figyelmeztet a katasztrófavédelem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában