Van, ahol megoldják, van, ahol rendelet kötelez

2022.02.16. 11:30

Életet menthet a házszám

Hernádnémetiben az önkormányzat legyártatta és felszereltette az összes utcanév- és házszámtáblát.

Hegyi Erika

Van, ahol még arra is figyelnek, hogy szép legyen. Fotó: Imre György

Fotó: Imre György

Nem könnyű olyan utcában tájékozódni, ahol nincsenek feltüntetve a házszámok. Pedig ha baj van, a mentőknek, tűzoltóknak vagy a rendőröknek minél gyorsabban a helyszínre kell érniük. Vannak olyan önkormányzatok, melyek helyi rendeletben szabályozzák, hogy minden ingatlantulajdonosnak kötelező gondoskodnia a jól látható házszám kihelyezéséről. Máshol azonban a település vezetése oldotta meg a problémát.

 

Költségvetésből

 

Ilyen község Hernádnémeti, ahol dr. Orosz Zsolt polgármestertől megtudtuk, az önkormányzat saját költségvetésből legyártatta az összes lakóház házszámtábláját és az utcák névtábláit. Nem volt csekély feladat, hiszen 1150 épületről van szó.

 

– Elsődleges célunk az volt, hogy a mentők, tűzoltók és a rendőrök tudjanak tájékozódni, hiszen ha baleset, tűzeset történik valahol, vagy valaki életveszélybe kerül, akkor fontos, hogy a segítség minél hamarabb megérkezzen. Ilyenkor egy-két perc is számít. Az sem mindegy azonban, hogy ha valaki Hernádnémetibe érkezik, akkor tudja, hogy melyik utcában jár éppen, ne kelljen feleslegesen keresgélnie. Mindezen túl a falukép szempontjából azt is lényegesnek tartjuk, hogy a házszámok és az utcanévtáblák egységesek legyenek. Egy vállalkozó gyártotta le a 15-ször 15 centiméteres számtáblákat és a szélesebb névtáblákat. Szerencse, hogy akkor gondoltunk erre, hiszen a mai árak mellett ezt már nem tudnánk kifizetni – jegyezte meg a polgármester.

 

Gyorsabban

 

Hozzátette: még a számtáblák elkészítése előtt tájékoztató táblákat helyeztek el a település több pontján. Az ideérkezők ennek segítségével tájékozódhatnak, hogy merre induljanak, ha a polgármesteri hivatalt, az iskolát vagy a bölcsődét keresik.

 

– Bár a mai világban már sokan közlekednek GPS-szel, de nem mindenki. Azt, hogy a számtáblák kihelyezése mennyire indokolt volt, az is bizonyítja, hogy a mentők, tűzoltók és rendőrök jelezték, örülnek neki, mert sokkal gyorsabban odaérnek a keresett helyszínre – mondta a polgármester.

 

Kötelező

 

Miskolcon önkormányzati rendelet kötelezi az ingatlantulajdonosokat, hogy jelezzék a házszámukat. E szerint az ingatlan tulajdonosának (használójának, kezelőjének) kötelezettsége azt házszámtáblával ellátni, amelynek beszerzéséről, kihelyezéséről, szükség szerinti cseréjéről saját költségén köteles gondoskodni. A házszámtáblát épületen, kerítésen, a közterület felőli bejáratnál, ezek hiányában külön tartószerkezeten, közterületen jól látható módon kell elhelyezni.

 

Amennyiben az adott ingatlannak még nem állapították meg a házszámát, a tulajdonos forduljon a Polgármesteri Hivatal Építési- és Környezetvédelmi Osztályához. A házszám megállapítására irányuló eljárás kezdeményezéséről a miskolc.hu oldalon lehet tájékozódni, írja a város hírportálja, hozzátéve: Miskolcon is előfordul, hogy egyes ingatlanok tulajdonosai nem tüntetik fel az ingatlan házszámát vagy annak hiányában a helyrajzi számot. Az is több helyen tapasztalható, hogy téves vagy nehezen látható, értelmezhető a házszám.

 

Egyik olvasónk arról számolt be, hogy a postás folyamatosan hozzá dobja be az egyik szolgáltatótól érkezett, második szomszédjának szánt leveleket.

 

– A házszámtáblák feltüntetése mellett az is hasznos lenne, ha az emberek jeleznék a szolgáltatónak, ha annak nyilvántartásában téves cím szerepel – hívta fel a figyelmet olvasónk, hozzátéve: ez a lakók érdeke elsősorban, mert nem megfelelő címzéssel a hivatalos levelek elveszhetnek.

 

(A borítóképen: Van, ahol még arra is figyelnek, hogy szép legyen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában