Fejlesztés

2022.02.02. 20:00

Egy munkásszálló épül fel az egykori fonoda helyére

A gazdaság fejlődése együtt jár a munkahelyek gyarapodásával. Ehhez azonban munkásszállók is kellenek.

Szaniszló Bálint

Fotó: Ádám János

Jó három évtizeddel ezelőtt virágzott a nehézipar Miskolcon és környékén: tízezreket foglalkoztattak a nagyvállalatok. Ez magától értetődővé tette, hogy naponta ezrek jártak be vidékről dolgozni az ipari központként funkcionáló megyeszékhelyre. Olyanok is jócskán akadtak, akik messzebb laktak az „egynapi járóföldnél”. Számukra a tucatnyi munkásszálló biztosította a hét közbeni lakhatási lehetőséget.

 

Nagy igény van rá 

 

Miskolcon, a nagyvállalatok által építtetett és fenntartott munkásszállók a nehézipar leépülésével és a vállalatok felszámolásával párhuzamosan megszűntek. 

 

A feleslegessé vált épületek egy részét úgy hasznosították, hogy lakásokat alakítottak ki bennük – mint például a Lorántffy Zsuzsanna utcán, illetve az Újgyőri főtéren. Más részüket egyszerűen lebontották, és akad még olyan épület, amely ma is kihasználatlanul áll, kitéve az enyészetnek. 

Miskolc utóbbi évtizedei azonban arról (is) szóltak, hogy miként lehetne újra idecsalogatni a korszerű ipart. Ennek a gazdaságfejlesztési törekvésnek eredményeként oda jutott a város, hogy újra nagy igény merült fel munkásszállók építésére.

 

Bedőlt próbálkozás 

 

Mint ismert, az előző önkormányzati vezetés az azóta teljesen kiürült Szentpéteri kapui 20 emeletes bérházból akart olyan apartmanházat kialakítani, amely a Miskolcon működő cégek magasabb beosztású dolgozói számára nyújtott volna lakhatást. A programot a jelenlegi önkormányzat pénzhiány miatt állította le. Közben munkásszállóvá alakították például a Károly Hotelt.

 

Kétszáz fős szálló lesz 

 

A debreceni székhelyű Divinus Ingatlanbefektetési Zrt. jelentkezett a miskolci önkormányzatnál azzal a szándékkal, hogy a volt fonoda József Attila utcai területén lévő kereskedelmi épületekből – ahogy fogalmaztak – „emeleti szinten történő bővítéssel” 200 férőhelyes munkásszállót alakít ki. Ehhez a város közgyűlése hozzájárult azzal, hogy kiemelt fejlesztési területté nyilvánította a telket.

 

(A borítóképen: A volt fonoda területén kereskedelmi egységek vannak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában