Gergely Alexandra emlékére

2022.02.14. 19:00

Díj A kívánság projekt alapítójának

Emlékdíjjal ismerték el Zaveczki Tibor, A kívánság elnevezésű miskolci jótékonysági szervezet alapítójának tevékenységét.

Balogh Csilla

Zaveczki Tibor élményt ad a beteg gyerekeknek. Fotó: A kívánság

A díjat, csakúgy, mint az alapítványt a bajai Gergely Alexandra emlékére szülei hozták létre 2007-ben. Alexandra egy ritka és agresszív daganatos betegségben, a Ewing-szarkómában hunyt el 17 évesen. A bátor, fiatal lány példaértékű harcot vívott a halálos kórral, leküzdeni azonban nem tudta. Az alapítvány létrejöttének célja az Alexandráéhoz hasonló sorsú gyermekek támogatása, és eddig több mint 60 Ewing-szarkómás kiskorúnak nyújtott segítséget. Az emlékdíjjal a hétköznapi emberek példaértékű tevékenységét ismerik el, amelyet összesen 17 alkalommal osztanak ki, idén 15-ödszörre adják át.

 

A Gergely Alexandra-emlékdíjat ebben az évben A kívánság ötletgazdája, alapítója, Zaveczki Tibor nyerte el.

 

– Végtelenül büszke vagyok erre a díjra, és nagyon meglepődtem, amikor megkerestek, hiszen nem pályáztam, és nem is tudtam róla, hogy valaki jelölt volna. Az alapítvány elnökétől, Gergelyné Tóth Évától tudtam meg, hogy engem már évek óta javasolnak a díjra, de azt nem árulta el, hogy kik – újságolta felhőtlen örömmel az Észak-Magyarországnak Zaveczki Tibor.

 

Élményeket adni

 

Ő és segítői, Szücs Vivien és Zima Nikoletta munka mellett, önkéntesen és saját erőből immár harmadik éve váltják valóra beteg és nehéz sorban élő gyermekek elérhetetlen kívánságait. „A tárgyak, ruhák és egyéb adományok helyett mi maradandó élményeket nyújtunk a nehéz körülmények között élő, a beteg vagy a fogyatékkal élő gyermekeknek, mert hiszünk abban, hogy ezek az élmények egész életükben elkísérik őket. Hisszük, hogy a valóra váltott álmok erőt adnak a betegeknek a gyógyuláshoz, az elesetteknek pedig reményt a folytatáshoz”, fogalmazott Zaveczki Tibor.

 

Mint mondta: jótéteményeik többségéről videófelvételt is készítenek, melyeket a közösségi oldalukon bárki megtekinthet. „Azt tapasztaljuk, hogy ezek a történetek megmelengetik az emberek szívét, éppen ezért úgy gondolom, hogy mindenkinek el kellene köteleződnie valamilyen társadalmi felelősségvállalási tevékenység mellett. Mi megtaláltuk ezt, amellyel szeretnénk másokat is elgondolkodtatni és cselekvésre ösztönözni, hiszen ha mindenki csak egyvalakinek segítene, sokkal előrébb tartana a világ”, fűzte hozzá.

 

A kívánság csapata évente négy-öt akciót képes megszervezni, mert ezek akár több hónapot is igénybe vehetnek. Elsősorban azokat a kívánságokat tudják teljesíteni, amelyek viszonylag könnyen vagy a leggyorsabban valóra válthatóak.

 

– Glória éppen szívműtét előtt állt, amikor megérkezett hozzánk a levele – mondta Zaveczki Tibor, megemlítve egy idevágó jó példát. Így folytatta: – A kislány azt írta nekünk, hogy egy súlyos szívbetegség miatt már háromszor halt meg, műszívvel él, és az orvosok kevés esélyt adtak neki a gyógyulásra, de minden álma az, hogy meggyógyuljon és találkozzon kedvenc énekesével. Bár a sorban nem ő következett volna, mi mégis előrevettük, mert tudtuk, hogy életmentő műtét előtt áll. Glóriának egyébként jól sikerült a műtétje, s ma már saját szív dobog a mellkasában. Jó hinni, hogy a találkozótól kapott adrenalinbomba hozzájárulhatott ahhoz, hogy Glória túlélte a nagy megpróbáltatást, hiszen az ilyen és ehhez hasonló történetek megmutatják, hogy mindannyian képesek vagyunk a csodákra.

 

 

A kívánság munkáját a mostani díjon kívül, korábban már két alkalommal is elismerték: 2019-ben az Észak-Magyarország által meghirdetett Hétköznapi Hősök díjjal önkéntes kategóriában, valamint 2020-ban a Jószolgálat díjjal. Az újabb elismerést a tervek szerint március 27-én délelőtt 11 órakor Miskolcon, a Zenepalotában adják át.

 

(A borítóképen: Zaveczki Tibor élményt ad a beteg gyerekeknek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában