Gyermekjátékokat ellenőriztek

2022.02.02. 18:00

A legkisebbek biztonságáért

Február elején megkezdődik az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt idei játékvizsgálat.

Kiss Dániel

Fontos, hogy a játékok használata biztonságos legyen (illusztráció).

Forrás: Shutterstock

A minisztérium akkreditált laboratóriumai minden évben ellenőrzik a hagyományos üzletek és az online áruházak kínálatát, hogy megbizonyosodjanak róla: termékeik használata biztonságos, nem jelent veszélyt a gyermekekre.

 

Alapos ellenőrzés

 

A játékok nélkülözhetetlenek a gyermekek hasznos időtöltéséhez, képességeik fejlesztéséhez, így jogos elvárás a szülők részéről, hogy használatuk biztonságos legyen – olvasható az ITM közleményében.

 

Azért, hogy a játékokat használó gyerekek sérülését megelőzzék, a kockázatos szerkezeti kialakítású termékeket mechanikai, az egészségkárosító hatású összetételűeket pedig kémiai vizsgálatokkal szűrik ki a szakemberek. Elsősorban a termékbiztonság szempontjából gyanúra okot adó tulajdonságokat keresik: főképpen a könnyen leváló apró alkatrészeket tartalmazó vagy az előírásoktól eltérő méretű árucikkeket gyűjtik be laborvizsgálatra.

 

Sok játékot kiszűrtek már 2021-ben összesen 83-féle játék jutott laboratóriumi ellenőrzésig, köztük farsangi jelmezek, álarcok, játék babák, sípoló, villogó és világító játékok, három év alattiaknak szánt építőjátékok, illetve homokozókészletek. A vizsgálatokon az akkreditált laboratóriumba került játékok csaknem fele, 37 különböző termék megbukott.

 

Olyan veszélyes játékokat vont így ki a forgalomból a fogyasztóvédelem, melyek határérték feletti, egészségkárosító lágyítószer-tartalommal bírtak, vagy ütés, leejtés hatására kiszabaduló gombelemek által fulladásveszélyt okozhattak. Az ellenőrzés eredményeit a termékekről készült képekkel, leírásokkal ellátott táblázatban publikálta az ITM fogyasztóvédelmi portálján keresztül.

 

A forgalomból történő kivonáson túl harminc játéktípust a súlyos kockázatok miatt a vásárlóktól is visszahívtak tavaly – erre Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős államtitkár hívta fel a figyelmet. „Veszélyes játékok leggyakrabban a filléres vegyeskereskedésekből kerülnek elő, az ilyen helyeken mintavételezett portékák kétharmada problémás. A kifogásolási sorban – sokkal kedvezőbb arányokkal – a játékbolt- és egyéb áruházláncok, majd a kisebb szaküzletek következnek. Az ellenőrök az internetes próbavásárlásoknál 2021-ben egyetlen kockázatos terméket sem találtak” – tette hozzá.

 

Kiemelt figyelem

 

Az idei évben is állandó fogyasztóvédelmi jelenléttel igyekszik a veszélyes játékokat kiszűrni a hatóság. Az ITM 2022-ben tematikus vizsgálatokat is folytatni fog, így az idei ellenőrzések középpontjában az otthoni használatra készült kültéri játékok – például hinták vagy csúszdák –, műanyag babák és fürdőjátékok, illetve a megengedettnél nagyobb hangerejű akusztikus játékok állnak majd.

 

Magyarországon az összes fogyasztóvédelmi riasztás közül a legtöbbet játékokkal kapcsolatban adják ki, a minisztérium információi szerint 29 százalékos arányban. Hasonlóan fest a kép az összes európai országban: A Toy Industries of Europe beszámolója szerint az uniós termékbiztonsági riasztási rendszerben („Safety Gate”) 2020-ban az összes riasztás 26,9 százalékát játékok miatt adták ki, de olyan uniós tagállamok is akadnak, ahol a riasztások felét vagy akár kétharmadát is kiteszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában