Útravaló Ösztöndíjprogram

2022.01.05. 11:30

Támogatott tanulás akár az egyetemig

Az Útravaló Ösztöndíjprogram az idei tanévben 2,5 milliárd forintos kerettel segíti a hátrányos helyzetűek szakmatanulását és diplomaszerzését.

ÉM

20210708 Miskolc A Miskolci Egyetem Diplomaátadó Szenátusi Ülésén a Műszaki Földtudományi Kar, a Műszaki Anyagtudományi Kar, valamint a Gépészmérnöki és Informatikai Kar hallgatói vették át a diplomát Prof. Dr. Horváth Zita rektortól és a karok dékánaitól. Fotó: Ádám Jámos/ÁJ Észak-Magyarország

Fotó: Ádám János

Az ígéretek szerint karácsonyra már megkapták az ösztöndíjukat azok a hátrányos helyzetből induló, jelentős számban roma származású egyetemi hallgatók, akik sikeresen pályáztak idén nyáron a 2021–22-es tanévre elnyerhető Útravaló Ösztöndíjprogramra. 

 

A hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű diákok továbbtanulási esélyeit megerősítő Útravaló Ösztöndíjprogramot négy területen hirdette meg a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság. A középiskolai tanulmányokat, a szakmatanulást, az érettségihez jutást, valamint a diplomaszerzést segítő kormányzati támogatásra idén 13 és fél ezer pályázat érkezett be. A legnagyobb érdeklődés a középiskolai támogatás iránt volt, 6079-en jelentkeztek erre, de a szakmához jutás (3560 fő) és az érettségi megszerzése (3434 fő) mellett 481-en a diplomához jutást fogalmazták meg célként.
 

Elvárás a teljesítmény 
 

A diákok elsősorban szociális jogosultságuk, rászorultságuk alapján kerülnek be a programba. Az odaítélt ösztöndíj mértéke teljesítményalapú, függ az előző év végi tanulmányi eredménytől. De változik az év közben elért eredményektől is, azaz minél jobban tanul valaki, annál magasabb a támogatás összege – szögezte le Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára, aki a Miskolci Egyetemen tanuló diákok pályázatának eredményhirdetésekor járt az Egyetemvárosban. Kiemelte: az ösztöndíjprogram része egy fejlődési, tanulmányi életutat végigkísérő rendszernek, melyben az életkori sajátosságok figyelembevételével különböző szolgáltatások – Biztos Kezdet Gyerekház, Tanoda, Roma Szakkollégium – segítik a hátrányos helyzetű, többségében roma gyermekeket a születéstől akár a diploma megszerzéséig. 

Forrás: MW

A diákok tanulmányi átlaguk szerint minimum 9, maximum 20 ezer forintos havi támogatást kaphatnak, míg a felsőoktatásban részt vevő hallgatók ösztöndíjra és önköltség támogatására pályázhattak.
 

Műszaki, orvosi, jogi, agrár 
 

Az idén rendelkezésre álló több mint 2,5 milliárd forint keretösszegből a pályázatok közel 80 százalékát tudták támogatni, így 9827 tanulót és mentoraikat, valamint 481 egyetemi hallgatót. 

 

Az Út a szakmához alprogramban részt vevő tanulók többsége építőipari, kereskedelmi és vendéglátóipari területen végzi tanulmányait, de több mint kétszázan szociális területre, ápolónak, szociális gondozónak, gyermek- és ifjúsági felügyelőnek készülnek. 

 

Az Út a diplomához alprogramra jelentkezők többsége nappali tagozaton tanul, alap- és osztatlan képzésben vesz részt. A hallgatók több mint fele 5000 fő alatti településekről származik, háromnegyedük 25 év alatti. A pályázók közt a debreceni, miskolci, pécsi vidéki egyetemek a legnépszerűbbek, Budapesten az Eötvös Loránd Tudományegyetemre jelentkeztek a legtöbben. 

 

A támogatott hallgatók megoszlása a választott képzési területek szerint nagyon változatos képet mutat – összesítette a felzárkózásért felelős főigazgatóság. Arányában a műszaki és gazdaságtudományi területeken tanulnak a legtöbben, a hallgatóknak mintegy negyede. Stabilan 10-10 százalékos a pedagógusképzésben, valamint az orvosi és egészségtudományi képzésben részesülők száma, és ezt közelíti meg a jogi és igazságtudományi területen tanulók aránya is. Idénre megduplázódott a bölcsészettudományt, a természettudományt és az informatikát tanulók száma. 

 

Újként jelent meg az agrár- és a hitéleti képzési terület, de stabilan jelen van a hallgatók között a sport és a művészeti képzés is.
 

Tíz százalék Miskolcon 
 

A 2021/2022. tanévre támogatott hallgatók közül 42 tanul a Miskolci Egyetemen. Ez az országosan támogatott körben közel 10 százalékos arány alapértékben évek óta ugyanennyi – áll az összesítésben. A jelenlegi támogatott hallgatók közül 23-an alapképzésen, 4-en mesterképzésen, 7-en felsőoktatási szakképzésben és további 8-an osztatlan képzésben tanulnak. Az osztatlan képzésben tanulók fele a jogi, másik fele pedagógusi pályára készül.
 

(A borítókép illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában