Helyi közélet

2022.01.08. 18:00

Régi vágyuk vált valóra a perecsei embereknek

Már évek óta szerették volna elkészíttetni a falu címerét.

Bacsó István

Forrás: Bujdos Tibor

Borsod-Abaúj-Zemplén megye tizenhat járásának háromszázötvennyolc települése közül tizenhét nem rendelkezett saját címerrel. Ezt a hiányosságot pótolta december közepén a megyei önkormányzat, amely anyagi és szakértői segítséget nyújtott e fontos szimbólumok megalkotásához.

 

A címerkészítésnek szigorú heraldikai szabályai vannak, és komoly kutatásra van hozzá szükség az adott település múltjában. A fellelt szimbólumok, főleg a régi pecsétek ábrái és közigazgatási, történelmi adatok alapján, valamint a földrajzi adottságokat figyelembe véve áll össze egy címer terve. Az átadóünnepség közönsége szerint grafikájában és színeiben a legmagyarosabb talán Perecse község címere lett.

 

Aradiné Garai Erika Szilvia, a határszéli falu polgármestere nagyon örül az elkészült címernek, és köszönetét fejezte ki a megyei önkormányzatnak a támogatásért.

 

„Már évek óta szerettem volna elkészíttetni a falunk címerét, de mint kis önkormányzat, mindig pénzszűkében vagyunk. Erre a célra soha nem jutott. Ezért is örültünk a lehetőségnek, amelyet idén nyáron ajánlott fel a megyei önkormányzat, hogy közös finanszírozásban felkutatják a község múltját és megcsinálják nekünk a címert” – mondta a polgármester.

 

Tetszik a helyieknek

 

Mivel határközség, ezért látható középen a sorompó. A címerpajzs bal oldalára a faluhoz tartozó 870 hektár erdő miatt tölgyfalevél és makk került, a jobb mezőjében szereplő kettős kereszt eredete a még élő helybéli idősek szerint az, hogy régen a Jászói prépostsághoz tartoztak az itteni földek, egyházi birtokként. A polgármester szerint az alig negyvenfős lakosság többségének tetszik az új címer. Néhányan megjegyezték, hogy a ma katolikus többségű falura inkább jellemző lenne az egyszerű kereszt a kettős helyett, de a heraldikusok szívesebben nyúlnak vissza a múltba szimbólumokért. Az önkormányzat épületében már kifüggesztették a címert, és várják, hogy elektronikus formában is megkapják, hogy kiadványaikon is szerepeltethessék.

 

(A borítóképen: Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke és Aradiné Garai Erika Szilvia a címerátadáson)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában