Új könyvtár, színházterem és iskolaépület

2022.01.30. 11:30

Régi ábrányi álom vált valóra

Bükkábrány új könyvtárral, színházteremmel és iskolaépülettel gazdagodott.

Hegyi Erika

Bánné dr. Gál Boglárka, Tállai András és Szalai Szabolcs az új könyvtárban. Fotó: Bujdos Tibor

Ünnepélyes keretek között adták át pénteken Bükkábrányban a Jánosházi Sándor Könyvtár és Közösségi Tér, valamint az Arany János Általános Iskola felújított épületét. Az eseményen részt vett Tállai András, a Pénzügyminisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár, országgyűlési képviselő, aki úgy fogalmazott: „Nemcsak egy épület átadását ünnepeljük, hanem azt is, hogy vannak gyermekeink, van feladatunk velük, neveljük tanítjuk, okosítjuk őket. A legfontosabb, hogy gyermekeinket úgy neveljük, úgy tanítsuk, hogy igazi magyarok legyenek, és tudják, mi az, hogy magyarnak lenni. Ismerjék a történelmet, a kultúránkat, megszerzett tudásukkal pedig boldoguljanak és érvényesüljenek az életben.”

 

Hangsúlyozta: Bükkábrány azért sikeres, mert a település vezetői akarnak tenni a közösségükért. Van ötletük, van elképzelésük, van közös akaratuk, és együtt tud gondolkodni a képviselő-testület.

 

– Gratulálok, hogy így valósulnak meg a kormányzati célok, hiszen a kormány célja az, hogy segítse a vidéki településeket, segítse a vidéken élő gyerekek oktatását. Olyan feltételeket teremtsen a jövőnek, melyek megfelelnek a 21. század kihívásainak – sorolta Tállai András.

 

Díszpolgárok

 

– Több évtizedes álmunk vált valóra azzal, hogy ez a gyönyörű épület visszakapta egykori funkcióját, és ismét településünk közoktatását és közművelődését szolgálja – hangsúlyozta Szalai Szabolcs, Bükkábrány polgármestere. – A könyvtárat Jánosházi Sándorról, a színháztermet pedig Dudás Sándorról, a település díszpolgárairól neveztük el. Remélem, hogy a település lakói nagy örömmel, egy nagy családként fogják birtokba venni ezeket a termeket, a járvány után pedig korlátozások nélkül tudunk örülni a fejlesztésnek – tette hozzá a polgármester.

 

Gál János, a Mezőkövesdi Tankerületi Központ főigazgatója arra emlékeztetett, hogy a bükkábrányi iskola az elmúlt 30 évben folyamatosan fejlődött. 1995-ben új szintet húztak a régi épületre, 2002-ben tornateremmel bővült az intézmény, 2006- ban pedig új konyhát adtak át. Ezúttal új iskolaépülettel és modern szaktantermekkel bővült.

 

 

 

Volt forrás

 

– Amikor az állam forrást ad az iskola építésére, fenntartására, akkor azt a pénzt a lehető legjobb helyre teszi, hiszen minden egyes forintnak a sokszorosát kapja vissza a település oktatásban, nevelésben, kultúrában, munkaerőben. A magyar közoktatásba és a Mezőkövesdi járás oktatási rendszerébe soha nem áramlott annyi pénz, mint 2010 óta, azaz a jelenlegi kormány fennállása óta – hívta fel a figyelmet a főigazgató.

 

Megáldották

 

Varga Gábor, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója pedig azt hangsúlyozta, hogy a kulturális, szellemi örökség védelme, ápolása és továbbvitele kiemelt feladatuk a településeknek, azon belül pedig a kulturális és művelődési intézményeknek.

 

– Dicséretes, hogy a könyvtárral és közösségi térrel az oktatási intézmény került egy épületbe, hiszen a kettő egymás nélkül nehezen képzelhető el – fogalmazott.

 

Az ünnepi beszédek után a történelmi egyházak helyi képviselői megáldották és felszentelték a megújult épületet. A szalagátvágás után időkapszulát helyeztek el az előtérben a jövő generációja számára. A műsorban közreműködtek az Arany János Általános Iskola diákjai, a Bükkábrányi Népdalkör és a Mezőcsáti Szélike Néptáncegyüttes tagjai.

 

(A borítóképen: Bánné dr. Gál Boglárka, Tállai András és Szalai Szabolcs az új könyvtárban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában