Felsőzsolca

2022.01.08. 16:30

Isten gondviselését kérték a házra

Vízkeresztkor Deli Lajos Római katolikus plébános és Gulybán Tibor Görögkatolikus esperes, parókus megszentelte a felsőzsolcai városháza épületét.

Forrás: Felsőzsolcai Polgármesteri Hivatal

Vízkereszt környékének kedves szokása a lakások, házak megszentelése. A házszentelés újévi jó szándékot, egységet és szeretetet megújító családi áldás, mellyel Istenre bízzuk otthonunkat, magunkat, gyermekeinket és szeretteinket – adták hírül Felsőzsolca honlapján.

 

Hagyomány szerint már harmadik alkalommal szentelték meg a Városháza épületét. A ceremónia során az ott dolgozók Isten gondviselésébe ajánlották életüket, mivel annak jó része az otthon falai között, valamint a munkahelyükön zajlik. A keresztények gyakran kérik egyes tárgyak, épületek és személyek megáldását, megszentelését. Az idő múlásával ez a gondolat továbbgazdagodott az ételek és a víz megáldásával. A hivatalok megáldása az apostoli hagyomány szellemét követő szertartáskönyvekben is megtalálható. A lakásszentelés általában Vízkereszt ünnepe környékén aktuális, de más időpont is alkalmas rá.

 

(A borítóképen: Szarka Tamás polgármester, Deli Lajos Római katolikus plébános és Gulybán Tibor Görögkatolikus esperes, parókus)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában