Karácsonyi képeslap

2021.12.26. 17:30

Üdvözletemet küldöm...

Hogyan érkezik a karácsonyi jókívánság? Legtöbbször nem postán, de azért az is előfordul.

Hajdu Mariann

Fotó: Bujdos Tibor

– Kisgyerekként gyűjtöttem a karácsonyi képeslapokat, az ünnep előtti hetekben mindennap lestem a postást, hogy megkaphassam a legújabbakat – meséli a negyvenes Anna. – A rajta lévő kép alapján csoportosítottam őket. Volt köztük fenyőgallyas, gyertyás, rajzolt figurás, angyalkás. Az évek alatt sok száz gyűlt össze. 

 

Anna megjegyzi, már évtizedek óta nem a szüleivel él, de a gyűjtemény a mai napig megvan az édesanyjánál. 

 

– Anya évente kap egyet-kettőt az idősebb rokonoktól, érdekes, hogy a sablon köszöntőszöveg kiegészült a családtagok egészségi állapotáról szóló helyzetjelentéssel. Anya szerintem évek óta nem viszonozza ezeket a lapokat. Én pedig soha nem küldtem egyet sem, fűzi hozzá. 

 

Az internet megjelenéséig szinte mindenki karácsonyi képeslapokon küldte jókívánságait rokonainak, barátainak, ismerőseinek. Volt, aki csak néhányat, volt, aki tucatnyit vagy még többet vásárolt, írt és címzett meg és adott fel a postán, ahol többféle lap közül válogathattunk. Képeslapokat (ha nem is akkora választékban) ma is vásárolhatunk a postán, sőt a nagyobb áruházakban is. 

 

– Nekem az áruházban kaphatók jobban tetszenek – mondja az Északnak az ötvenes Éva, aki megjegyzi, az angyalkásat keresi mindenhol, az a kedvence. Azt vette észre, hogy a képek egyre egyszerűbbek, már nem annyira részletgazdagok, mint néhány éve voltak. 

 

– Borítékkal együtt öt-hat lapot vásárolok – árulja el – barátoknak, ismerősöknek, egy részét külföldre. 

 

Kérdezzük, ő maga hányat kap, de mint kiderül, egyet sem. De nincs harag, hiszen interneten egyébként is tartják a kapcsolatot. Az árat firtató kérdésünkre megjegyzi, 400-500 forint a lapok darabja, a postai költségeket nem tudja, mert a férje intézi.
 

Azért van még 
 

Megnéztük a Magyar Posta internetes oldalát, hogy mennyibe kerül a képeslap feladása. (Érdekes, a webboltban nem árulnak karácsonyi lapokat.) Belföldre 145 forintba kerül egy 50 gramm alatti levelezőlap postázása, külföldre (mondjuk Ausztriába) 570 forint lenne. 

 

A képeslapokról az ügyvezető igazgató Lászlót (56) is kérdeztük, ő azt mondja, bár korábban rendszeresen küldött, vagy tíz éve, hogy már nem teszi. Az ügyfeleit sms-ben, telefonon, szemé - l y e s e n köszönti a közelgő ünnep alkalmából. A nyugdíjas Klára főleg külföldi rokonaitól kap lapot, telefonon k ö s z ö n i meg. „Azért sajnálom, hogy vége ennek a szokásnak”, mondja még. 

 

A húszéves Fanniról kiderül, poénból szeretett volna küldeni egy lapot egy jó barátjának, aztán mégsem tette, anyukája beszélte le róla. („Ki küld ma, lányom, képeslapot?”, ez volt az érv.) 

 

A nyugdíjas Ibolya azonban a mai napig fontosnak tartja ezt a szokást. 

 

– Úgy húszat adok fel minden évben, jókívánságokat, idézeteket írok bele. Mindegyik más és más – mondja, és kiderül, választ is kap, ha sokszor nem is írásban. 

 

S hogy hogyan kívánunk egymásnak békés, meghitt karácsonyt? Ma már a telefont, az e-mailt, az sms-t is háttérbe szorították a közösségi oldalak. Ha nem elég az írott szó, képeslapküldő szolgáltatások is találhatók szép számmal a neten, ez egy külön cikk témája lehetne.
 

(A borítóképen: Keresztszemes hímzéssel készült karácsonyi üdvözlőlap, Bujdos Jánosné munkája)
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában